Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Στο «κόκκινο» και στη συνεδρίαση και στην εβδομάδα

Wall Street: Στο «κόκκινο» και στη συνεδρίαση και στην εβδομάδα

Mε αισθητή πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, ολοκληρώνοντας μία εβδομάδα που σηματοδοτήθηκε από ισχυρά στατιστικά στοιχεία, ανησυχίες για αύξηση του εταιρικού φόρου, τη συνεχιζόμενη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, αλλά και το ενδεχόμενο αλλαγής πλεύσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ ως προς το χρονοδιάγραμμα του tapering. 

Και οι τρεις δείκτες έχασαν έδαφος, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν ο S&P 500 και Nasdaq, καθώς οι άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων άσκησε πιέσεις στις μετοχές ανάπτυξης. Ο Dow Jones έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 0,48%, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq με απώλειες 0,91% έκαστος. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας κατέγραφε απώλειες άνω του 1%.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow υποχώρησε 0,07%, ο S&P 500 0,58%, ενώ ο Nasdaq 0,47%. 

«Η αγορά έχει αρχίσει να δυσανασχετεί με την προοπτική πιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, λόγω πιθανής αύξησης φόρων καθώς και με την προοπτική πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής, λόγω tapering της Fed», αναφέρει ο Ντέιβιντ Κάρτερ, αναλυτής της Lenox Wealth Advisors. Mία πιθανή αύξηση των εταιρικών φόρων θα έπληττε την κερδοφορία των επιχειρήσεων, παρ΄όλα αυτά οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου επιδιώκουν την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 26,5% από το σημερινό 21%. 

Ο S&P 500 έκλεισε τη συνεδρίαση κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων, που σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι βρίσκεται σε μία λεπτή ισορροπία. Από τους 11 κλάδους του δείκτη, αυτός των πρώτων υλών και τεχνολογίας κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση. Η μετοχή του Facebook υποχώρησε 2,2%, της Alphabet 2%, της Apple 1,8%, ενώ της Microsoft 1,7%. 

Στο «κόκκινο» και οι μετοχές των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών από τη στιγμή που επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ απέρριψε το σχέδιο για προώθηση ενισχυτικών δόσεων με τα εμβόλια της Pfizer στο γενικότερο πληθυσμό. Η μετοχή της Pfizer υποχώρησε 1,3%, της BioNTech 3,6%, ενώ της Moderna 2,4%. 
  

moneyreview.gr

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News