Business & Finance Πέμπτη 16/09/2021, 21:46
ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Χρυσός: Σε ελεύθερη πτώση 3% – Απώλειες 5% για τον άργυρο

Χρυσός: Σε ελεύθερη πτώση 3% – Απώλειες 5% για τον άργυρο

Εντονες απώλειες κατέγραψε σήμερα η αγορά πολύτιμων μετάλλων, με το χρυσό να κάνει προς στιγμή βουτιά 3% και τον άργυρο 5%, από τη στιγμή που τα δυναμικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ ενίσχυσαν το δολάριο και «έδωσαν τροφή» στα στοιχήματα ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ πιθανότατα να προχωρήσει πιο γρήγορα στη μείωση των αγορών ομολόγων της. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνου έκλεισε με πτώση 2,1% στα 1.755,75 δολάρια η ουγκιά, αφού νωρίτερα είχε διολισθήσει στο χαμηλό μηνός των 1.744,30 δολαρίων. Αντίστοιχα, ο άργυρος διαμορφώθηκε στα 22,79 δολάρια με πτώση 4,3%. 

«Ο χρυσός δέχθηκε ισχυρό πλήγμα με την άνοδο του δολαρίου και των ομολογιακών αποδόσεων, αλλά και μετά τα ισχυρά στατιστικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν προς την έξοδο των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας», σημειώνει ο Μπομπ Χέιμπερκορν, στρατηγικός αναλυτής της RJO Futures. O ίδιος θεωρεί ότι ο χρυσός δεν πρόκειται να αλλάξει κατεύθυνση έως τη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα, εκτός και εάν συμβεί κάποιο σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός ή κάποια αιφνιδιαστική κίνηση από τη Fed. Μία μικρή «ανάσα» έδωσαν μόνο τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, που σημείωσαν μικρή άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η απρόσμενη αύξηση των πωλήσεων λιανικής τον Αύγουστο έδειξε ότι το καταναλωτικό κλίμα αρχίζει να επανακάμπτει, σημάδι ότι η Fed θα προχωρήσει στη νομισματική πολιτική της όπως την είχε δρομολογήσει αρχικά, όπως αναφέρει ο Φίλιπ Στρέμπλ, στρατηγικός αναλυτής της Βlue Lines Futures στο Σικάγο. 

Από τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή πλατίνας υποχώρησε 1,7% στα 930,52 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υπήρξε ο μοναδικός νικητής, καταγράφοντας άνοδο 1,5% στα 2.032 δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News