Business & Finance Πέμπτη 16/09/2021, 21:02
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Νέα τάση η αστάθεια – Γιατί ανεβαίνουν οι αποδόσεις

Στο 0,78% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, η οποία ενδοσυνεδριακά ξέφυγε και πιο ψηλά

Ομόλογα: Νέα τάση η αστάθεια – Γιατί ανεβαίνουν οι αποδόσεις

Αισθητή άνοδο παρουσίασαν εκ νέου οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, εν μέσω της αυξημένης νέας προσφοράς από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, που βγαίνουν ξανά στην αγορά για να χρηματοδοτήσουν τα τεράστια μέτρα στήριξης. Σε αυτό συνέβαλαν και τα σημερινά θετικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ, που παρουσίασαν απρόσμενη αύξηση τον Αύγουστο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε προς στιγμή σε υψηλό διμήνου, στο -0,283%, ακολουθώντας την ανοδική κατεύθυνση των αμερικανικών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο -0,304%. 

Το spread μεταξύ γερμανικών και αμερικανικών 10ετών διευρύνθηκε έξι μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τα μέσα Ιουνίου, εξέλιξη που ο στρατηγικός αναλυτής Λιν Γκράχαμ-Τέιλορ, της Radobank, αποδίδει στις αυξημένες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη αλλά και στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τις πωλήσεις λιανικής Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Mizuho, Πήτερ ΜακΚάλουμ, τα νέα στοιχεία τροφοδοτούν τις θέσεις των “γερακιών” της Fed που θέλουν την έναρξη του tapering πιο γρήγορα, επικαλούμενοι τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τον οποίο δεν θεωρούν και τόσο παροδικό, παρά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των τιμών.  

Πιέσεις, αν και πιο συγκρατημένες, ασκήθηκαν και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται κατά μία μονάδα βάσης στο 0,78%, παρότι ενδοσυνεδριακά ξέφυγε και πιο ψηλά και με το spread να διαμορφώνεται στις 112 μονάδες βάσης. Οριακή άνοδος καταγράφηκε και στο κόστος δανεισμού στην πενταετία, που διαμορφώθηκε στο -0,01%, περνώντας μάλιστα προς στιγμή και σε θετικό έδαφος. 

Ενας λόγος που εξηγεί την αύξηση των αποδόσεων είναι η αυξημένη προσφορά. Τη «σκυτάλη» πήρε σήμερα η Αυστρία με νέα κοινοπρακτική έκδοση 15ετούς, όπου η ζήτηση εκτοξεύθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 42 δισ.ευρώ. Η Ισπανία άντλησε 5,19 δισ.ευρώ από νέες ομολογιακές εκδόσεις με λήξη το 2024, το 2026 και το 2031, ενώ η Γαλλία συγκέντρωσε 9 δισ.ευρώ από έκδοση ομολόγων που λήγουν το 2024, 2026 και 2027, καθώς και 1,86 δισ.ευρώ από τιμαριθμοποιημένα που λήγουν το 2026, το 2031 και το 2040.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η πρώτη έως σήμερα κοινή έκδοση εντόκων γραμματίων της Ε.Ε., από την οποία αντλήθηκαν 5 δισ.ευρώ. 

Η νέα πραγματικότητα της αγοράς

Πέραν όμως των μεμονωμένων στοιχείων και της αυξημένης προσφοράς, η νέα κλιμάκωση των αποδόσεων θα πρέπει να ιδωθεί μέσα στο γενικότερο πρίσμα της μεταβλητότητας που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι μεγάλες αγορές κρατικού χρέους του πλανήτη. Αναλυτές του Reuters εκτιμούν ότι οι έντονες αυξομειώσεις σηματοδοτούν πλέον τη νέα νόρμα της αγοράς σταθερού εισοδήματος, βλέποντας τις αποδόσεις να μεταπηδούν από το ένα άκρο της αισιοδοξίας στο άλλο άκρο της απαισιοδοξίας. 

Πού οφείλεται αυτό; Πρώτον, στην έντονη αβεβαιότητα που προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού ως προς τις προοπτικές της οικονομίας και δεύτερον, στο αφήγημα του πληθωρισμού. 

Για παράδειγμα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε στο -0,07% τον Μάιο, σε απόσταση αναπνοής από το θετικό πρόσημο, για να υποχωρήσει ξανά σε χαμηλό εξαμήνου, στο -0,52% τον Αύγουστο. Αντίστοιχα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυξήθηκε 60 μονάδες βάσης από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαρτίου, φθάνοντας έως το 1,78%, για να υποχωρήσει στο 1% τον Ιούλιο προτού ενισχυθεί ξανά πάνω από το 1,3% τον Αύγουστο. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση της 10ετίας ανέβηκε στο 0,89% στα τέλη Μαίου για να αποκλιμακωθεί στο 0,55% στις αρχές Αυγούστου και να επιστρέψει και πάλι στο 0,87% την προηγούμενη εβδομάδα. 

Πόσο θα συνεχιστεί η τάση αυτή; Αναλυτές του Reuters δεν την βλέπουν να τελειώνει σύντομα, ειδικά εάν πρώτα δεν υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς τη νομισματική πολιτική των δύο κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, αλλά και ως προς τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωζώνη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News