Business & Finance Τετάρτη 15/09/2021, 21:58
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Χρυσός: Ξανά κάτω από τα 1.800 δολάρια, τεχνική η πτώση

Χρυσός: Ξανά κάτω από τα 1.800 δολάρια, τεχνική η πτώση

Κάτω από το φράγμα των 1.800 δολαρίων διολίσθησε και πάλι η τιμή του χρυσού στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω ρευστοποιήσεων που προκλήθηκαν από τεχνικούς παράγοντες, από τη στιγμή που το πολύτιμο μέταλλο δεν κατάφερε να κρατήσει τα πρόσφατα κέρδη του, με τους επενδυτές να περιμένουν περισσότερες ενδείξεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο υποχώρησε 0,6% στα 1.793 δολάρια η ουγκιά. Οι τιμές παραμένουν σε στενό πλαίσιο διακύμανσης, σε μία εξέλιξη που αντανακλά την αβεβαιότητα ως προς την πολιτική που θα υιοθετήσει η Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ειδικά μετά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού. 

Ωστόσο, τα ισχυρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για το μήνα Σεπτέμβριο έδωσαν «τροφή» στα «γεράκια», με αποτέλεσμα να ασκηθούν κάποιες πιέσεις στον χρυσό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Τζιμ Γουίκοφ, αναλυτής της Kitco Metals. Ο ίδιος προσέθεσε ότι το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα επηρέασε αρνητικά το πολύτιμο μέταλλο. 
   
Ουσιαστικά όμως δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο που να προκάλεσε ρευστοποιήσεις στον χρυσό, επομένως η πτώση του έχει να κάνει με την «ανικανότητά του από τεχνικής απόψεως» να διατηρηθεί πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων 200 συνεδριάσεων, ανέφερε ο Ντέιβιντ Μέγκερ, διευθυντης του τμήματος συναλλαγών σε μέταλλα της High Ridge Futures. 

«Αυτή τη στιγμή, οιαδήποτε θετική είδηση αποτελεί αρνητική είδηση για τον χρυσό και εάν ακολουθήσουν και άλλα θετικά στατιστικά, τότε η Fed θα είναι πιο πρόθυμη να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων της», ανέφερε ο Μέγκερ. 
  
Από την άλλη πλευρά όμως, και ο κίνδυνος περαιτέρω πτώσης του χρυσού είναι επίσης περιορισμένος εφόσον η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού μειώνει και τον ρυθμό με τον οποίο θα δρομολογηθεί το tapering, εκτιμά ο αναλυτής της Saxo Bank, Ολε Χάνσεν. 

Από τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή της πλατίνας υποχώρησε σε χαμηλό περίπου εννέα μηνών, στα 925,50 δολάρια η ουγκιά. Αντίθετα, το παλλάδιο σταθεροποιήθηκε μετά τις χθεσινές απώλειες, καταγράφοντας άνοδο 1,5% στα 2.008 δολάρια. Ο άργυρος διαμορφώθηκε στα 23,77 δολάρια με πτώση 0,3%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News