Business & Finance Τετάρτη 15/09/2021, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις λόγω νέας προσφοράς

Ομόλογα: Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις λόγω νέας προσφοράς

Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, ακολουθώντας τα χνάρια των αμερικανικών αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές «χώνεψαν» γρήγορα τη μικρότερη του αναμενομένου αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ. Στην αλλαγή κλίματος συνέβαλε και η νέα προσφορά. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σημαίνουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να υιοθετήσει πιο ήπια και υποστηρικτική θέση στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, καθώς ετοιμάζεται να μειώσει τις αγορές ομολόγων της και να αποφασίσει πόσο γρήγορα θα προχωρήσει σε επιτοκιακές αυξήσεις.

Το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία αυξήθηκε 2,5 μονάδες βάσης, στο 1,30%, αφού αποκλιμακώθηκε έξι μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Τρίτης.

«Αυτή τη στιγμή, η μικρή επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των τιμών καταναλωτή σε συνδυασμό με τη συγκρατημένη βελτίωση της αγοράς εργασίας ενδυναμώνουν την άποψη μίας πιο ήπιας προσέγγισης της Fed», αναφέρει ο Ρέιμοντ Τζέιμς, αναλυτής της European Strategists.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε αντίστοιχα 2,5 μονάδες βάσης στο -0,315%.

Οι ανοδικές πιέσεις στην ευρωπεριφέρεια ήταν μεγαλύτερες, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να ενισχύεται τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,689% και με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διευρύνεται πάνω από τις 100 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η άνοδος του κόστους δανεισμού στη 10ετία περιορίστηκε στις δύο μονάδες βάσης, στο 0,77%, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο -0,02%, με άνοδο μίας μονάδας βάσης. 

Αναλυτές της Pictet Wealth Managemen εκτιμούν ότι οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ θα συνεχίσουν να κινούνται σε στενό εύρος διακύμανσης έως τη συνεδρίαση της ΕΚΤ το Δεκέμβριο με την ήπια στάση της κεντρικής τράπεζας να αντισταθμίζει τις αυξημένες πληθωριστικές προσδοκίες. Οι ίδιοι αναλυτές δεν βλέπουν επίσης μεγάλες κινήσεις στις αγορές κρατικού χρέους του ευρώ εν αναμονή των γερμανικών εκλογών. 

Από πλευράς προσφοράς, η Ε.Ε. άντλησε 5 δισ.ευρώ από την πρώτη έως σήμερα κοινή έκδοση εντόκων γραμματίων, σε ένα άκρως αποφασιστικό βήμα προς την αμοιβαιοποίηση του χρέους. 
Αναλυτικότερα, η Ε.Ε. άντλησε 2,999 δισ.ευρώ από την εκδοση τριμηνιαίων εντόκων γραμματίων και 1,997 δισ.ευρώ από έκδοση εντόκων εξαμήνου, ποσά μεγαλύτερα από αυτά που είχε θέσει ως στόχο. Στα τριμηνιαία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,726%, ενώ στα εξαμηνιαία στο -0,733%, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα υψηλή, υπερκαλύπτοντας κατά 3,39 φορές την προσφορά.

Το σημαντικό είναι ότι οι δημοπρασίες αυτές καθιερώνουν την Ε.Ε. ως κρατικό εκδότη χρέους, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Κάθε μήνα θα πραγματοποιούνται δύο δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, την πρώτη και την τρίτη Τετάρτη κάθε μήνα. Στις δημοπρασίες δεν θα εκδίδονται μόνο έντοκα γραμμάτια αλλά θα γίνεται και εκ νέου άνοιγμα των ήδη υπαρχόντων, ενώ παράλληλα θα εκδίδονται και νέα μακροπρόθεσμα ομόλογα μία φορά το μήνα. 

Επίσης, η Αυστρία όρισε κοινοπρακτικό σχήμα τραπεζών για την έκδοση νέου 15ετούς. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News