Business & Finance Τετάρτη 15/09/2021, 16:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Τα μακροοικονομικά επεκτείνουν τις απώλειες 

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Τα μακροοικονομικά επεκτείνουν τις απώλειες 

Τις απώλειες από τη χθεσινή συνεδρίαση επεκτείνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, σε μια ημέρα που οι μακροοικονομικοί δείκτες είναι αυτοί που πρωταγωνιστούν, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις οι μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,36%, δεχόμενος εντονότατες πιέσεις από τον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ο οποίος καταγράφει απώλειες σχεδόν 2,30%, ενώ επιβάρυνση προσθέτει ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων με πτώση 1,93% και ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής (-0,93%). Πτωτικά κινούνται και τα κυριότερα χρηματιστήρια με αυτό του Μιλάνου να διαγράφει 0,75%, του Παρισιού να κινείται κατά 0,65% χαμηλότερα, της Φρανκφούρτης να παρουσιάζει οριακές απώλειες της τάξεως του 0,05%, ενώ του Λονδίνου καταβάλει προσπάθειες να παραμείνει άνω του μηδενός. 

Από τη Βρετανία ήρθε το ένα από τα αρνητικά μηνύματα και αφορά τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Αύγουστο, ο οποίος έτρεξε με ρυθμό 3,2% και συνιστά το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012. Η εθνική στατιστική υπηρεσία εκτίμησε ότι η εκτίναξη του δείκτη θα είναι μάλλον ένα παροδικό φαινόμενο. 

«Τον Αύγουστο του 2020, πολλές τιμές σε εστιατόρια και καφετέριες ήταν μειωμένες, λόγω του κρατικού προγράμματος Eat Out to Help Out (EOHO),το οποίο έδινε στους πελάτες φαγητά και ποτά σε μισή τιμή (έως τις 10 στερλίνες) από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη», εξηγεί η ανακοίνωση. «Επειδή το EOHO ήταν ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα, η άνοδος του πληθωρισμού του Αυγούστου του 2021 αναμένεται να είναι προσωρινή».

Νωρίτερα είχαν δει το φως της δημοσιότητας τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι η κινεζική οικονομία έχει κατεβάσει ταχύτητα. Ειδικότερα η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν σε χαμηλό έτους, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνουν και τίθενται σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα. 

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι ο λόγος για τον οποίο οι μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας υποχωρούν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς το ενδεχόμενο να τεθούν σε ισχύ lockdowns θα περιορίσει τις αγορές των Κινέζων καταναλωτών, που είναι εκ των κυριότερων πηγών εσόδων για τις εταιρείες αυτές. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News