Business & Finance Τρίτη 14/09/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Εχασε τα αρχικά κέρδη της – Στο «κόκκινο» και οι τρεις δείκτες

Wall Street: Εχασε τα αρχικά κέρδη της – Στο «κόκκινο» και οι τρεις δείκτες

Με πτώση έκλεισαν τη συνεδρίαση και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας αλλά και της πιθανότητας αύξησης του εταιρικού φόρου. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 292 μονάδες ή 0,84%, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,57%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,45%. Στην αρχή της συνεδρίασης ωστόσο, η Wall Street κινείτο σε θετικό πρόσημο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Αυγούστου στις ΗΠΑ, που αυξήθηκε λιγότερο του αναμενομένου. 

Από τις αρχές του μηνός έως σήμερα ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,8%, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης έχει ενισχυθεί περίπου 18% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ενώ ο Dow Jones υποχωρεί 2,2% σε μηνιαία βάση. «Είναι πολύ πιθανόν η αγορά να ετοιμάζεται για μία διόρθωση. Αλλωστε, ο Σεπτέμβριος είθισται να αποτελεί μία δύσκολη περίοδο για τους διαχειριστές κεφαλαίων», αναφέρει ο Σαμ Στόβαλ, στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research στη Ν.Υόρκη. Σύμφωνα με την CFRA, ο Σεπτέμβριος καταγράφει κατά μέσο όρο πτώση 0,56% από το 1945. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε μικρότερη του αναμενομένου αύξηση τον Αύγουστο, επιβράδυνση που ενισχύει την άποψη του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική και απομακρύνει τις ανησυχίες της αγοράς ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να καθιστά πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της νωρίτερα παρά αργότερα. «Πιστεύω ότι η Fed θα συζητήσει για το tapering το Σεπτέμβριο, αλλά δεν θα ανακοινώσει την έναρξή του πριν από τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου για να το θέσει εν συνεχεία σε ισχύ πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε στρατηγικός αναλυτής της National Securities. 

Στα στοιχεία του πληθωρισμού, οι ομολογιακές αποδόσεις των ΗΠΑ υποχώρησαν, γεγονός που άσκησε με τη σειρά του πτωτικές πιέσεις στις μετοχές του κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με τους επενδυτές να επιστρέφουν στις μετοχές ανάπτυξης σε βάρος των μετοχών αξίας. 
 
Την ίδια στιγμή, έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο της αύξησης του εταιρικού φόρου στο 26,5% από το 21% εάν επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί, γεγονός που πυροδοτεί ανησυχίες στον κόσμο του επιχειρείν. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Apple υποχώρησε 1% από τη στιγμή που ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε το iPhone 13 και προσέθεσε κάποια νέα χαρακτηριστικά στο iPad και Apple Watch κατά τη σημερινή παρουσίαση των νέων προϊόντων της, την ώρα ωστόσο που η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με έρευνες και δικαστικές υποθέσεις αναφορικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές της. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News