Business & Finance Τρίτη 14/09/2021, 19:41
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε καθοδικό ρυθμό οι αποδόσεις παρά τη νέα προσφορά

Ομόλογα: Σε καθοδικό ρυθμό οι αποδόσεις παρά τη νέα προσφορά

Υποχώρησε σήμερα από το υψηλό διμήνου η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποκλιμακώθηκε περισσότερο του αναμενομένου, ενώ παράλληλα απομακρύνθηκαν οι πιέσεις και από την περιφέρεια, γεγονός που αποτυπώθηκε στο spread ιταλικών/γερμανικών. 

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε στο 0,3% τον Αύγουστο από 0,5% τον Ιούλιο, χαμηλότερα από το 0,4% που είχαν προβλέψει αναλυτές του Reuters. «Πρόκειται για στοιχεία θετικά υπό την έννοια ότι επαληθεύεται η θέση της Fed πως ο πληθωρισμός είναι παροδικός. Συνεχίζουν να προσφέρουν στην Fed τη μέγιστη δυνατή ευελιξία. Η βασική μας προσδοκία είναι ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να συζητά το tapering στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να αναμένεται ότι θα κάνει επίσημη ανακοίνωση έως τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου», αναφέρει ο Λάρτι Ανταμ, αναλυτής της Raymond James. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε περισσότερο από μία μονάδα βάσης, στο -0,33%, αντιστρέφοντας την αρχική άνοδο και ακολουθώντας την καθοδική πορεία των αμερικανικών αποδόσεων. Στην αρχή έφθασε έως το -0,30%, με το spread μεταξύ γερμανικών και αμερικανικών να διευρύνεται προς στιγμή στις 39,5 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου. 

Στην αρχική άνοδο οδήγησε η νέα μεγάλη προσφορά. Η Ε.Ε. άντλησε περισσότερα από 85 δισ.ευρώ από την έκδοση νέου κοινοπρακτικού επταετούς ομολόγου για την χρηματοδότηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, στην πρώτη ομολογιακή έκδοση μετά το καλοκαίρι. Επίσης, η Γερμανία άντλησε 3,90 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα διετούς, με τη συνολική ζήτηση να ξεπερνά τα 4 δισ.ευρώ, ενώ η Ιταλία συγκέντρωσε 5,75 δισ.ευρώ από την επανέκδοση τριετούς, επταετούς και 30ετούς ομολόγου. Τέλος, η Ολλανδία άντλησε 1,98 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του ομολόγου με λήξη το 2052.  

Παρά τη νέα προσφορά, η ευρωπεριφέρεια παρουσίασε καλύτερη επίδοση σε σχέση με τον «πυρήνα». Μετά τη δημοπρασία, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 3,5 μονάδες βάσης, στο 0,65%. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 0,75% με το spread στις 113 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε και πάλι στο -0,03%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 195 εκατ.ευρώ. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News