Business & Finance Τρίτη 14/09/2021, 17:06
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Η επιβράδυνση του πληθωρισμού δεν έφερε ενθουσιασμό 

Wall Street: Η επιβράδυνση του πληθωρισμού δεν έφερε ενθουσιασμό 

Πτωτικά κινούνται και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, μιας συνεδρίασης που είναι σίγουρο πως θα κινηθεί υπό το φως των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Αύγουστο. Μετά τα πρώτα τριάντα λεπτά της συνεδρίασης, οι Dow Jones και S&P 500 παρουσιάζουν απώλειες της τάξεως του 0,25%, με τον Nasdaq να υποχωρεί 0,10%. 

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή του περασμένου μηνός.

Ειδικότερα, ο δομικός πληθωρισμός (από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων), σημείωσε άνοδο 0,1% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων έξι μηνών, μετά από αύξηση 0,3% τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 4%, από 4,3% τον Ιούλιο. Ο συνολικός πληθωρισμός (με τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων) επιταχύνθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, από 0,5% τον Ιούλιο και κατά 5,3% σε ετήσια, από 5,4% τον Ιούλιο.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι σίγουρο ότι θα «ξεθυμάνει» ένα μεγάλο μέρος του προβληματισμού από την αύξηση του πληθωρισμού που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο η αντίδραση των επενδυτών μόνο ενθουσιώδης δεν ήταν, καθώς το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινείται πτωτικά. 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πολλή συζήτηση έχει προξενήσει η πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν, να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή των εταιρειών, από το 21% στο 26,5%.

Σε ανάλυση που δημοσιοποίησε σήμερα η Goldman Sachs, αναφέρει ότι οι αυξήσεις αυτές θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα των αμερικανικών επιχειρήσεων, κάτι που θα αποτυπωθεί στον δείκτη S&P 500 -τον δείκτη ορόσημο για το αμερικανικό επιχειρείν και όχι μόνο-, καθώς αναμένεται στα κέρδη του για το 2022 να υπάρξει μια επιβάρυνση της τάξεως του 5%.  

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News