Business & Finance Κυριακή 6/12/2020, 14:54
METAΛΛΑ

Ό,τι λάμπει είναι… πλατίνα

Ό,τι λάμπει είναι… πλατίνα

Ακόμη και πριν από την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Τζέιμς Μποντ «No Time to Die», η ελβετική εταιρεία ρολογιών Omega έχει κυκλοφορήσει ένα πλατινένιο μοντέλο του ρολογιού Seamaster Diver 300M που φοράει ο Ντάνιελ Κρεγκ -που ενσαρκώνει τον θρυλικό πράκτορα 007.

Το συγκεκριμένο ρολόι κοστίζει 51.700 ελβετικά φράγκα(57.000 δολάρια) και είναι από 95% πλατίνα. Η κυκλοφορία του ενδεικτική της αναθέρμανσης της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο, καθώς η Omega δεν είναι η μοναδική εταιρεία πολυτελών ειδών με προσφορές ξεχωριστών κοσμημάτων και δώρων από πλατίνα. Η τάση ενδεικτική του σχεδόν διπλασιασμού της ζήτησης για κοσμήματα από πλατίνα στην Ευρώπη στο τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg. 

H αυξημένη ζήτηση συνοδεύεται και από το «comeback» της πλατίνας, με τις επιδόσεις του πολυτίμου μετάλλου να υστερούν σε σύγκριση με τα κέρδη του χρυσού και του παλλαδίου στο μεγαλύτερο μέρος του έτους. Η εικόνα όμως αλλάζει. Οι τιμές της πλατίνας σημείωσαν τον Νοέμβριο τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2008 και αυτό χάρις στο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ό,τι λάμπει είναι… πλατίνα-1

 

Οι αγορές κοσμημάτων έχουν ως βασική κινητήριο δύναμη τη ζήτηση από Κίνα, καθώς οι εύποροι καταναλωτές αρχίζουν να στρέφονται σε αγορές δώρων με συναισθηματική αξία και έχοντας συγκεντρώσει μεγάλο απόθεμα ρευστότητας στη διάρκεια της πανδημίας.

«Παρατηρήσαμε ότι η νόσος Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα την επαναξιολόγηση των δώρων αγάπης», αναφέρει στο Bloomberg ο Τρέβορ Ρέιμοντ, διευθυντής έρευνας στο Παγκόσμιο Επενδυτικό Συμβούλιο Πλατίνας. «Η πλατίνα συνδέεται στενά με τα δώρα που προσφέρονται ως ένδειξη αγάπης, παγκόσμιως αλλά και στην Κίνα», εξηγεί.

Το Συμβούλιο(WPIC) προβλέπει αύξηση 13% της κινεζικής ζήτησης για πλατίνα το 2021, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά από το 2013 και ξεπερνώντας το σύνολο των πωλήσεων του 2020 και του 2020. Η μεγαλύτερη διαφορά τιμής με τον χρυσό αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα που ευνοεί το αγοραστικό ενδιαφέρον.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News