Business & Finance Παρασκευή 10/09/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Με πτώση στη συνεδρίαση και στην εβδομάδα – «Βαρίδι» η Apple

Wall Street: Με πτώση στη συνεδρίαση και στην εβδομάδα – «Βαρίδι» η Apple

Με πτώση για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισε ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street, καθώς εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές της οικονομίας. 

Ο δείκτης των blue chip υποχώρησε 271,9 μονάδες, «σβήνοντας» το ράλι που είχε καταγράψει ενδοσυνεδριακά λίγο μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,8% και ο Nasdaq 0,9%. Οι περισσότεροι από τους κλάδους του S&P 500 υποχώρησαν με τεχνολογία και υγεία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Tη μεγαλύτερο βάρος στο Dow άσκησε η μετοχή της Apple, η οποία κατέγραψε απώλειες άνω του 3%. Ο τεχνολογικός γίγαντας δεν μπορεί πλέον να υποχρεώνει τους παρόχους εφαρμογών να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα πληρωμών για τα app τους και κατά συνέπεια να της καταβάλουν προμήθεια. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow υποχώρησε 2,2%, καταγράφοντας πτώση για δεύτερη συναπτή εβδομάδα. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,7%, ενώ ο Nasdaq 1,6%. 

Οι επενδυτές εκδηλώνουν ανησυχίες για τα συνεχιζόμενα κρούσματα του κορωνοϊού τη στιγμή που η αύξηση του πληθωρισμού εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει τελικά στο tapering νωρίτερα του αναμενομένου. 

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε διάρκεια 11 ετών καταδεικνύοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει, καθώς η πανδημία πιέζει τις αλυσίδες τροφοδοσίας. Το κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από τις δηλώσεις της προέδρου της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ, η οποία είπε ότι εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της έναρξης του tapering εντός του έτους, παρά τα εξασθενημένα στοιχεία για την απασχόληση της Παρασκευής.  

«Η αγορά σταμάτησε για να πάρει μία ανάσα. Οι επενδυτές περιμένουν κάποια εντυπωσιακή είδηση που θα ξεπερνά τις προσδοκίες τους, κάτι εντυπωσιακό, είτε θετικό είτε αρνητικό, προκειμένου να τους δώσει μία ορατότητα για το πώς θα κυλίσει το υπόλοιπο έτος», αναφέρει ο Γκρεγκ Μπασούκ, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments. 

Tην ίδια στιγμή, στρατηγικοί αναλυτές από κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street προειδοποιούν η μία μετά την άλλη για διόρθωση στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, δεδομένου ότι ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί 100% από το χαμηλά του Μαρτίου του 2020. «Ο κίνδυνος διόρθωσης αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Η αγορά είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, καθώς οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, οι μετοχές ενισχύονται ασταμάτητα για επτά μήνες, η ανάπτυξη της οικονομίας φαίνεται να επιβραδύνεται και η Φέντεραλ Ριζέρβ ετοιμάζεται για tapering», αναφέρουν στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank. 

moneyreview.gr 
    
  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News