Business & Finance Κυριακή 6/12/2020, 09:21
ΑΓΟΡΕΣ

H εκδίκηση των ευρωπαϊκών μετοχών

H εκδίκηση των ευρωπαϊκών μετοχών

Mε την ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία να υποχωρεί και να ενισχύονται οι προσδοκίες για επιστροφή σε δυναμική ανάπτυξη, ο φθηνότερες μετοχές μετοχές στην Ευρώπη υπερβαίνουν σε επιδόσεις τις μετοχές των ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των fund managers.

Ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας για τις ευρωπαϊκές μετοχές από το 1986, με κέρδη 14% χάρη στην ευρύτερη αισιοδοξία ότι η κυκλοφορία του εμβολίου θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της πανδημίας.

«Οι μετοχές αξίας ηγήθηκαν της ανάκαμψης των αγορών σε κάθε μία από τις 14 τελευταίες φάσεις παγκόσμιας ύφεσης», εξηγεί στο Bloomberg ο Ίαν Μπάτλερ, ο οποίος επενδύει σε διεθνείς μετοχές για λογαριασμό της JP Morgan Asset Management. Στο παρελθόν, έπειτα από κάθε φάση χαμηλών επιδόσεων, οι μετοχές αξίας έκαναν δυναμικό comeback, συμπαρασύροντας προς τα πάνω το σύνολο των χρηματιστηριακών αγορών, παρατηρεί ο κ. Μπάτλερ. 

Στο μεγαλύτερο μέρος του 2020, όπου ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τις επιχειρήσεις η αύξηση κερδοφορίας, οι επενδυτές είχαν στρέψει την προσοχή τους στις μετοχές εταιρειών που μπορούσαν να αυξήσουν τα κέρδη τους παρά την ύφεση: Αυτή η αναζήτηση έφερε στην επιφάνεια ασυνήθιστους «νικητές», όπως η σουηδική Sinch AB, πάροχος αυτοματοποιημένων μηνυμάτων, ή η γερμανική εταιρεία συσκευασμένων γευμάτων HelloFresh SE. Οι μετοχές των δύο εταιρειών σημείωναν έως τα τέλη Οκτωβρίου τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των εταιρειών του πανευρωπαϊού δείκτη Stoxx Europe 600, την ώρα που οι επενδυτές έστρεφαν την πλάτη τους στις φθηνές μετοχές.

Η εξίσωση άλλαξε συνισταμένες στα τέλη Οκτωβρίου, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να αποτιμούν το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ -αναμένοντας την εκλογή Μπάιντεν στην κάλπη της 3ης Νοεμβρίου- και στη συνέχεια μετά τα επιτυχημένα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο χρηματιστηριακός δείκτης μετοχών αξίας MSCI Europe Value Index είναι ενισχυμένος 23% από τις 29 Οκτωβρίου, την ώρα που οι αναπτυξιακές μετοχές σημειώνουν κέρδη μόλις 8,4%.

Σεβαστή μερίδα αναλυτών αναμένει διατήρηση του ανοδικού momentum στην Ευρώπη, με τη βοήθεια των μετοχών αξίας. «Η Ευρώπη είναι μια αγορά αξίας(value market) ενώ οι ΗΠΑ είναι μια αγορά που στηρίζεται στις αναπτυξιακές μετοχές(growth stocks)», αναφέρει στο Bloomberg ο Κάσπερ Έλμγκριν της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Amundi. «Κατά την άποψή μου, ένα σενάριο όπου οι μετοχές αξίας θα ξεχωρίσουν σε επιδόσεις ευνοεί περισσότερο την Ευρώπη», προσθέτει ο κ. Έλμγκριν.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News