Business & Finance Πέμπτη 9/09/2021, 22:06
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Χρυσός: Συγκρατημένη άνοδος καθώς επιστρέφει το σενάριο για άμεσο tapering από Fed

Χρυσός: Συγκρατημένη άνοδος καθώς επιστρέφει το σενάριο για άμεσο tapering από Fed

Σταθεροποιήθηκε σήμερα η τιμή του χρυσού, βρίσκοντας στήριγμα στην ελαφρά υποχώρηση του δολαρίου, όμως η αναζωπύρωση των φημολογιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ στις ΗΠΑ θα αρχίσει σύντομα τη μείωση των αγορών ομολόγων της συγκράτησε τα κέρδη του πολυτιμου μετάλλου. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,5% στα 1.797,41 δολάρια η ουγκιά, αν και προς στιγμή άγγιξε και το επίπεδο των 1.800 δολαρίων. Καθιστώτας τον χρυσό φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, το δολάριο υποχώρησε, ενώ το ευρώ διεύρυνε τα κέρδη του μετά την απόφαση της ΕΚΤ να επιβραδύνει τον ρυθμό αγορών ομολόγων της στο τέταρτο τρίμηνο. 

«Τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν σε χαμηλό 18 μηνών την προηγούμενη εβδομάδα ενισχύουν την άποψη ότι η Fed θα ανακοινώσει το tapering στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Συνεπώς, οι τιμές του χρυσού αναμένεται να σταθεροποιηθούν γύρω από το επίπεδο των 1.800 δολαρίων», ανέφερε ο Εντ Μόγια, αναλυτής της OANDA. 

Η αυξημένη πιθανότητα ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα μέτρα στήριξης το επόμενο έτος ήταν αυτή που οδήγησε τις προηγούμενες συνεδριάσεις την τιμή του χρυσού κάτω από τα 1.800 δολάρια η ουγκιά. Ομως, τα νέα στοιχεία φαίνεται να επαναπροσδιορίζουν τις πιθανότητες, σύμφωνα με αναλυτές. 

Ο αναλυτής της StoneX, Ρόνα Ο΄Κόνελ, αναφέρει ότι η γενικότερη αβεβαιότητα εξακολουθεί προσφέρει στήριγμα στην τιμή του χρυσού, αναφερόμενος στην ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. 

Από τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή αργύρου αυξήθηκε 0,6% στα 24,09 δολάρια η ουγκιά, η πλατίνα υποχώρησε στα 978,93 δολάρια με οριακή πτώση 0,1%, αφού αρχικά είχε αγγίξει χαμηλό τριών εβδομάδων. Με πτώση 3,2% και το παλλάδιο, το οποίο διαμορφώθηκε στα 2.180 δολάρια η ουγκιά, αφού μάλιστα προς στιγμή οι απώλειές του έφθαναν κοντά στο 5%, σε χαμηλό περίπου έτους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News