Business & Finance Τετάρτη 8/09/2021, 20:35
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Ουράνιο: Ενα fund εκτίναξε την τιμή του σε υψηλά 6ετίας

Ουράνιο: Ενα fund εκτίναξε την τιμή του σε υψηλά 6ετίας

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015 εκτινάχθηκε η τιμή ουρανίου, του εμπορεύματος που χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη σε μονάδες πυρηνικής ενέργειας, γεγονός που αποδίδεται στην επιθετική κίνηση αγοράς από μεμονωμένο fund που προκάλεσε ανησυχίες στην αγορά. 

Η επενδυτική εταιρεία Sprott, που στις αρχές του έτους δημιούργησε το Physical Uranium Trust, έκανε πρόσφατα σχόλιο στο Twitter αναφορικά με την ποσότητα ουρανίου που έχει αγοράσει, συμβάλοντας στο κατακόρυφο ράλι της τιμής του εμπορεύματος. Η Sprott έχει συσσωρεύσει 24 εκατ. λίβρες ουρανίου, αγοράζοντας κάποιες φορές περισσότερα από 500.000 λίβρες σε μία μονη ημέρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Συγκριτικά, ο όγκος συναλλαγών στην αγορά spot κυμαινόταν στα 92,2 εκατ.λίβρες (περίπου 453 γραμμάρια), σύμφωνα με την εταιρεία επενδύσεων στην αγορά ουρανίου Yellow Cake. 

Τα προθεσμιακά ουρανίου στο χρηματιστήριο Nymex αυξήθηκαν κατά 15% την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε διάρκεια άνω της δεκαετίας. Διαπραγματεύονται στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έξι ετών και το βασικότερο είναι ότι δεν παρουσιάζουν καμία ένδειξη ύφεσης. 

Η άνοδος του συγκεκριμένου εμπορεύματος ευνοείται και από τα θετικά θεμελιώδη της αγοράς. Η τιμή ουρανίου θα πρέπει ωστόσο να αυξηθεί ακομη περισσότερο για να πυροδοτήσει την επανέναρξη της παραγωγής ούτως ώστε να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση από τις εταιρείες κοινής ωφελείας μετά το 2023, σύμφωνα με αναλυτές της Raymond James Financial. Στις αρχές του έτους, το NAC Kazatomprom JSC, το κορυφαίο στον κόσμο μεταλλείο ουρανίου, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει την παραγωγή σε μειωμένα επίπεδα καθ΄όλη τη διάρκεια του 2023, απομακρύνοντας μέρος της προσφοράς από την αγορά. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News