Business & Finance Τετάρτη 8/09/2021, 19:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ελαφρά πτώση των αποδόσεων εν αναμονή της ΕΚΤ

Ομόλογα: Ελαφρά πτώση των αποδόσεων εν αναμονή της ΕΚΤ

Σταμάτησε σήμερα το sell off των προηγούμενων συνεδριάσεων, με τους επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο χωρίς ανοίγματα εν μέσω της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ αλλά και της συνεχιζόμενης προσφοράς σε νέα ομόλογα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε μία μονάδα βάσης στο -0,326%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης άγγιξε και πάλι το -0,31%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου, ενώ στην Ιταλία το κόστος δανεισμού στη 10ετία περιορίστηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 0,747%. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε οριακά στο 0,86% με το spread στις 122 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία παρέμεινε σταθερή στο 0,05%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 64 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 56 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 1,35%, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που άνοιξαν στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 10,934 εκατ. τον Ιούλιο, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία ενδεχομένως να αποφασίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό αγορών ομολόγων της στο τέταρτο τρίμηνο. Και αυτό, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αυξήθηκαν πιο γρήγορα απ΄ό,τι περίμεναν οι αναλυτές τους καλοκαιρινούς μήνες, με το δείκτη που παρακολουθεί τις πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018. Ομως, παρότι ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλζμαν, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή πιο σύντομα του αναμενομένου, αναλυτές δεν αναμένουν επιθετικούς τόνους στη σημερινή συνεδρίαση.  

Από πλευράς προσφοράς, τη σκυτάλη πήρε σήμερα η Γερμανία η οποία εξέδωσε το τέταρτο στη σειρά πράσινο ομόλογο, στο πλαίσιο της προσπάθειά της να οικοδομήσει μία ολόκληρη καμπύλη αποδόσεων σε πράσινα ομόλογα. Από το νέο 10ετές πράσινο ομόλογο, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο πενταετές, 10ετές και 30ετές που έχει ήδη εκδώσει από πέρυσι, άντλησε 3,198 δισ.ευρώ με μέση απόδοση -0,38%. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, που έχουν εκδώσει ένα ή δύο πράσινα ομολογα μακροπρόθεσμου ορίζοντα, η Γερμανία επεκτείνει ολοένα και περισσότερο την καμπύλη του πράσινου χρέους της. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News