Start Ups Τετάρτη 8/09/2021, 14:42
START UPS

Paidy: Πρόταση εξαγοράς από την Paypal αντί 2,7 δισ. δολαρίων

Paidy: Πρόταση εξαγοράς από την Paypal αντί 2,7 δισ. δολαρίων

Πρόταση εξαγοράς στην startup πληρωμών Paidy, προτίθεται να καταθέσει η Paypal, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του σήμερα Τετάρτη το Reuters. Βάσει του δημοσιεύματος, το ύψος εξαγοράς για την εταιρεία «αγοράζεις τώρα πληρώνεις αργότερα» (Buy Now Pay Later, BNPL) θα ανέλθει στα 2,7 δισ. δολάρια και θα γίνει σχεδόν εξ ολοκλήρου με μετρητά. 

Η εξαγορά αυτή αν ολοκληρωθεί θα είναι η δεύτερη σε διάστημα λιγότερο του μηνός, όταν και ανακοινώθηκε ότι η ανταγωνίστρια Square απέκτησε αντί 29 δισ. δολαρίων την BNPL, Afterpay, από την Αυστραλία. Στο άκουσμα εκείνης της συμφωνίας, οι ειδικοί και οι αναλυτές επισήμαναν ότι ενδεχομένως η εξαγορά αυτή να σηματοδοτεί το έναυσμα για μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο της επεξεργασίας πληρωμών.  

Με την απόκτηση της Paidy, η Paypal διευρύνει το πεδίο των δραστηριοτήτων της στην αγορά της Ιαπωνίας, καθώς δραστηριοποιείται στην ασιατική χώρα και στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική εταιρεία. 

Στην Ιαπωνία οι διαδικτυακές αγορές έχουν υπερτριπλασιαστεί στο διάστημα των τελευταίων δέκα ετών με τη συνολική αξία της αγοράς να αγγίζει τα 200 δισ. δολάρια, ωστόσο όπως επισημαίνει η Paypal, τα δύο τρίτα αυτών των αγορών ακόμη πληρώνονται με τη χρήση μετρητών. 

Η Paidy λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ των καταναλωτών και των εμπόρων, πληρώνοντας τους εμπόρους εκ των προτέρων και στη συνέχεια λαμβάνει τα χρήματα από τους πελάτες της αργότερα. Έχει συνεργασία με την ιαπωνική ιστοσελίδα της Amazon ενώ από τον περασμένο Ιούνιο ξεκίνησε συνεργασία και με την Apple. Επί του παρόντος η αποτίμησή της ανέρχεται στα 1,2 δισ. δολάρια μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποίησε. 

Η ιστορία της ίδρυσής της από 41χρονο Ράσελ Κάμερ μοιάζει με ανέκδοτο. Ενώ εργαζόταν στο τμήμα πιστώσεων της Goldman Sachs στο Τόκιο αιτήθηκε για την έκδοση πιστωτικής κάρτας και η απάντηση ήταν αρνητική. Η απογοήτευση ήταν τέτοια ούτως ώστε να πεισμώσει, να ιδρύσει την Paidy, θέλοντας να προσφέρει πίστωση σε εκείνους που τους αρνούνται οι μεγάλες τράπεζες. Στην πορεία κατάφερε να την καταστήσει μεταξύ των μόλις έξι unicorns στην Ιαπωνία (αποτίμηση ίση ή περισσότερο του 1 δισ. δολαρίων).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News