Business & Finance Τρίτη 7/09/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall: Πιέσεις για Dow και S&P 500 – Σε νέο ρεκόρ ο Nasdaq

Wall: Πιέσεις για Dow και S&P 500 – Σε νέο ρεκόρ ο Nasdaq

Με πτώση έκλεισαν τη συνεδρίαση οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones, σε αντίθεση με το Nasdaq που κατέρριψε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να ισορροπήσουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας με τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρήσει αμετάβλητη την υποστηρικτική νομισματική πολιτική της. 

Ο Nasdaq βρήκε στήριγμα στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, με τη μετοχή της Apple και της Netflix να αγγίζουν νέα ιστορικά υψηλά. Στον αντίποδα, οι ευαίσθητοι στις προοπτικές της οικονομίας τομείς, όπως βαριά βιομηχανία, real estate και πρώτες ύλες συγκαταλέγονται μεταξύ των κλάδων με τις μεγαλύτερες απώλειες. 

Η Morgan Stanley υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τις αμερικανικές μετοχές σε underweight, επικαλούμενη μία σειρά από κινδύνους για την ανάπτυξη της οικονομίας, την πολιτική και τη νομοθεσία, προειδοποιώντας ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι αρκετά αβέβαιοι και με αναταράξεις. Eπίσης, η Goldman Sachs υποβάθμισε το Σαββατοκύριακο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας, επικαλούμενη την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και τη σταδιακή άρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης. Η Goldman βλέπει τον ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ στο 5,7% το 2021, χαμηλότερα από το 6,2% που ανέμενε αρχικά. Οσο για το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου, υποβάθμισε τον ρυθμό ανάπτυξης στο 5,5% από 6,5%.  

Αναλυτές αναμένουν τώρα ότι οι εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν αύξηση κερδών ανά μετοχή 30% στο τέταρτο τρίμηνο, αρκετά χαμηλότερα ωστόσο σε σχέση με τα κέρδη 96% του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

O δείκτης Dow Jones υποχώρησε στη σημερινή συνεδρίαση 0,76%, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,33%. Aπό την άλλη πλευρά, ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,07% στις 15.374,32 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 20% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ενώ ο Nasdaq 19%. Μέχρι στιγμής το Σεπτέμβριο, ο S&P 500 παρουσιάζει απώλειες 0,06%, με τον πρώτο μήνα το φθινοπώρου να θεωρείται παραδοσιακά δύσκολος για τις μετοχές. Ο μήνας παρουσιάζει κατά μέσο όρο πτώση 0,6%, την χειρότερη από κάθε άλλο, εμφανίζοντας θετικό πρόσημο μόλις στο 45% των περιπτώσεων, σύμφωνα με στοιχεία της CFRA. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Boeing σημείωσε πτώση 1,8%, ασκώντας πιέσεις στα blue chip, από τη στιγμή που ο ιρλανδικός αερομεταφορέας χαμηλού κόστους Ryanair ανακοίνωσε ότι τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις με τον κατασκευαστή αεροσκαφών ως προς την αγορά 10 αεροσκαφών 737 ΜΑΧ, λόγω διαφορών στην τιμή. 
 
moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News