Business & Finance Τρίτη 7/09/2021, 19:21
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Η νέα προσφορά εκτόξευσε τις αποδόσεις – Στο 0,87% στην ελληνική 10ετία

Oμόλογα: Η νέα προσφορά εκτόξευσε τις αποδόσεις – Στο 0,87% στην ελληνική 10ετία

Σε περαιτέρω άνοδο προχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στον απόηχο της νέας μεγάλης προσφοράς, με προεξαίχουσα αυτή της Ισπανίας, που βγήκε στις αγορές με το πρώτο της «πράσινο» ομόλογο. 

Σημαντική κλιμάκωση γνώρισε η ευρωπεριφέρεια, με την απόδοση στην ελληνική 10ετία, με τη απόδοση να εκτοξεύεται στο 0,877%, σε υψηλό τριών μηνών, με άνοδο επτά μονάδων βάσης και με το spread στις 123 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία αυξήθηκε περαιτέρω στο 0,06%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 54 εκατ.ευρώ.

Κατά επτά μονάδες βάσης, στο 0,768%, κλιμακώθηκε και η απόδοση του 10ετούς στη γειτονική Ιταλία, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου.

Στον «πυρήνα», η απόδοση στη γερμανική 10ετία ενισχύθηκε στο υψηλοτερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου, στο -0,313%, καταγράφοντας άνοδο πέντε μονάδων βάσης. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη της εβδομάδας, στο 1,38%, εν αναμονή της νέας έκδοσης.

Από πλευράς προσφοράς, η Μαδρίτη εξέδωσε πράσινο 20ετές, με στόχο να αντλήσει 5 δισ.ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με την επενδυτική ζήτηση να φθάνει τα 60 δισ.ευρώ. Λίγο νωρίτερα, η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εκδώσει το πρώτο της «πράσινο» ομόλογο για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης τον Οκτώβριο μέσω κοινοπρακτικού σχήματος τραπεζών. Θα ακολουθήσει αύριο η Γερμανία με την έκδοση του τέταρτου «πράσινου» ομολόγου της, ενώ η Βρετανία θα βγει με αντίστοιχη έκδοση στις αγορές στις 20 Σεπτεμβρίου. Πέραν των «πράσινων» ομολόγων, η Αυστρία άντλησε σήμερα 1,4 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα των ομολόγων της με λήξη το 2031 και 2037, ενώ η Γερμανία άντλησε 556 εκατ.ευρώ από την επανέκδοση των τιμαριθμοποιημένων με λήξη το 2030 και 2046. 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι σαφώς στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και ειδικότερα στον ρυθμό των αγορών ομολόγων που αναμένεται να αποφασίσει για το τέταρτο τρίμηνο. Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ επιτάχυνε τον ρυθμό των αγορών ομολόγων της. Αναλυτές ωστόσο της DZ Bank δεν αναμένουν ότι η όποια αλλαγή θα έχει αντίκτυπο στην αγορά, ούτε άλλωστε και προβλέπουν σημαντική αλλαγή πλεύσης σε αυτή τη συνεδρίαση.

Τα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας ήταν μεικτά οπότε αντιστάθμισε το ένα το άλλο με μηδενικό αντίκτυπο στην αγορά κρατικού χρέους. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το δεύτερο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν ανοδικά στο 2,2%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο δείκτης οικονομικού κλίματος του γερμανικου ινστιτούτου ZEW παρουσίασε μεγαλύτερη του αναμενομένου επιδείνωση, παρουσιάζοντας πτώση για τέταρτο διαδοχικό μήνα το Σεπτέμβριο. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News