Business & Finance Τρίτη 7/09/2021, 09:08
ΑΓΟΡΕΣ

Το κρυπτονόμισμα που έβαλε την Κιμ Καρντάσιαν στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της FCA η ανάρτησή της για το Ethereum Max είναι ίσως «η προώθηση με τη μεγαλύτερη απήχηση στην ιστορία»

Το κρυπτονόμισμα που έβαλε την Κιμ Καρντάσιαν στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών

Πυρά κατά της Κιμ Καρντάσιαν εξαπέλυσε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής του χρηματοοικονομικού τομέα στη Βρετανία (FCA), Τσαρλς Ράντελ. Και τούτο γιατί η δημοφιλής τηλεπερσόνα προώθησε διαφήμιση για ένα κρυπτονόμισμα, το οποίο δημιουργήθηκε μόλις πριν από έναν μήνα από αγνώστους. 

Σε διεθνές συμπόσιο για το οικονομικό έγκλημα που πραγματοποιήθηκε στο Κέμπριτζ, ο Τσαρλς Ράντελ κατηγόρησε την Κιμ Καρντάσιαν ότι «κάλεσε τους 250 εκατομμύρια followers της να κερδοσκοπίσουν στην αγορά κρυπτονομισμάτων» προωθώντας διαφήμιση του Ethereum Max. Όπως είπε πρόκειται για «ένα κερδοσκοπικό ψηφιακό νόμισμα άγνωστης προέλευσης». Σχολίασε δε πως και άλλοι influencers προωθούν «ψευδαισθήσεις γρήγορου πλουτισμού». 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FCA η ανάρτηση της Κιμ Καρντάσιαν στο Instagram (η οποία είχε σήμανση διαφήμισης) ίσως είναι «η οικονομική προώθηση με τη μεγαλύτερη απήχηση σε κοινό στην ιστορία». Παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να μπορεί να γνωρίζει εάν το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα είναι απάτη, αλλά πρόσθεσε ότι οι «influencers των social media πολύ συχνά εξαπατούνται και πληρώνονται από απατεώνες τους οποίους ουσιαστικά βοηθούν να φουσκώσουν την τιμή νέων κρυπτονομισμάτων». Μάλιστα σημείωσε ότι ορισμένοι influencers έχει τύχει να προωθήσουν νομίσματα, τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν καν. 

Υπολογίζεται ότι 2,3 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν στην κατοχή τους κάποιο κρυπτονόμισμα. Το 14% εξ αυτών έχουν δανειστεί χρήματα για να τα αγοράσουν. Η FCA έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι πρόκειται για μία επένδυση υψηλού ρίσκου. «Εάν τα αγοράσετε, πρέπει να είστε και προετοιμασμένοι να χάσετε όλα τα χρήματά σας» τόνισε ο Ράντελ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News