Business & Finance Δευτέρα 6/09/2021, 15:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδική έναρξη εβδομάδας με ώθηση από την τεχνολογία

Ανοδικά κινούνται και οι κλάδοι των τραπεζών και των προσωπικών ειδών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδική έναρξη εβδομάδας με ώθηση από την τεχνολογία

Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, μην δίνοντας έτσι συνέχεια στις απώλειες που υπέστησαν την περασμένη Παρασκευή. 

Με τον κλάδο της τεχνολογίας να έχει αναλάβει σήμερα το ρόλο του πρωταγωνιστή οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται σήμερα ανοδικά πλησίον του ιστορικού υψηλού ρεκόρ τους. 

Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,67% στις 475,10 μονάδες, μια «ανάσα» από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 476,16 μονάδων από τις 13 Αυγούστου. 

Στη σημερινή συνεδρίαση μια «νότα» αισιοδοξίας έφεραν τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας, οι οποίες έτρεξαν με ρυθμό 3,4% τον Ιούλιο, ο υψηλότερος ρυθμός από την επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. 

Σε υψηλό εικοσαετίας έχει «σκαρφαλώσει» ο τεχνολογικός κλάδος, ακολουθώντας τα βήματα του τεχνολογικού Nasdaq στη Wall Street, ο οποίος τη περασμένη Παρασκευή σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Στην Ευρώπη άπαντες αναμένουν την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι χρηματαγορές συγκλίνουν στην άποψη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προαναγγείλλουν τη μείωση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία. 

Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει ότι εντός του 2021 θα αρχίσει να μειώνει το ρυθμό αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως. 

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ωστόσο δεν έστειλαν και τα καλύτερα μηνύματα κι έτσι στους αναλυτές και τους επενδυτές έχει αρχίσει να δημιουργείται εκ νέου η αίσθηση ότι η Fed δεν θα βιασθεί να αποσύρει τα μέτρα στήριξης την ώρα που ο πληθωρισμός σε όλο τον κόσμο έχει ανεβάσει ταχύτητα. 

Ανοδικά κινούνται και οι κλάδοι των τραπεζών και των προσωπικών ειδών, όπως και των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Στον αντίποδα απώλειες παρουσιάζει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς είναι από εκείνους που πλήττεται βαρύτατα στον απόηχο της πανδημικής κρίσης, εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια, αυτά του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης καταγράφουν κέρδη περί του 070%, ελαφρώς υψηλότερα κινείται του Παρισιού, υπό του +0,60% το Μιλάνο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News