Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 20:50
ΟΜΟΛΟΓΑ

Αναδυόμενες αγορές: Στο ρεκόρ των 249 δισ.δολαρίων οι εκδόσεις χρέους στο α’ εξάμηνο

Αναδυόμενες αγορές: Στο ρεκόρ των 249 δισ.δολαρίων οι εκδόσεις χρέους στο α’ εξάμηνο

Στις αγορές χρέους βγήκαν ξανά οι εταιρείες στις αναδυόμενες αγορές προκειμένου να επωφεληθούν των χαμηλών επιτοκίων, αντλώντας χρήματα ρεκόρ σε μία προσπάθεια να χρηματοδοτήσουν τα επεκτατικά τους σχέδια, καθώς προσβλέπουν μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Οι επιχειρήσεις των αναδυόμενων χωρών άντλησαν το ποσό ρεκόρ των 249 δισ.δολαρίων τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, ξεπερνώντας το ποσό των 243 δισ.δολαρίων που είχε συγκεντρωθεί την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

«Τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν ένα κίνητρο για τους εκδότες αλλά και για τους επενδυτές που προσβλέπουν σε ομόλογα υψηλής απόδοσης των αναδυόμενων αγορών. Οι επενδυτές σπεύδουν να επωφεληθούν προτού η Fed κάνει κίνηση και προχωρήσει στη μείωση των αγορών στοιχείων ενεργητικού», αναφέρει ο επικεφαλής της Fitch Ratings για την περιοχή Ασίας/Ειρηνικού. 

Οι εταιρείες από Ινδία, Βραζιλία, Ταϋλάνδη και Μαλαισία «έσυραν τον χορό» των ομολογιακών εκδόσεων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ινδικές επιχειρήσεις εξέδωσαν χρέος αξίας 40 δισ.δολαρίων έως τα τέλη Αυγούστου, ενώ οι υπόλοιπες τρεις οικονομίες εξέδωσαν ομόλογα αξίας άνω των 20 δισ.δολαρίων εκάστη την ίδια περίοδο. 

Το προβάδισμα είχαν οι εταιρείες στον χώρο ενέργειας και βαριάς βιομηχανίας. Από τους κορυφαίους εκδότες ξεχώρισε η Qatar Petroleum, ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο ομίλους στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αντλώντας 12,5 δισ.δολάρια, ενώ η Aramco της Σαουδικής Αραβίας άντλησε 6 δισ.δολάρια. 

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές αναμένουν ότι το «κύμα» δανεισμού θα σταματήσει εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ προχωρήσει στο tapering και αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Ο επικεφαλής της S&P Global Ratings για τις αναδυομενες αγορές αναφέρει ότι οιαδήποτε αναγγελία έναρξης του tapering από τη Fed θα επιδείνωνε αυτομάτως τις συνθήκες χρηματοδότησης και θα ενέτεινε τη μεταβλητότητα τα επόμενα τρίμηνα. 
    
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 
     
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News