Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κλείσιμο εβδομάδας με απώλειες 

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κλείσιμο εβδομάδας με απώλειες 

Με απώλειες αποχαιρέτησαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία που προκάλεσαν προβληματισμό για επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης να περιβάλλει με αρνητικό κλίμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο υποχώρησαν κατά 2,3% σε και κατά 1,9% στην Ε.Ε. σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (μηνιαίο επίπεδο). Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους, σε μηνιαία βάση ξεχώρισε το -3,5% στα βιομηχανικά προϊόντα και το -1,6% στα καύσιμα κίνησης.

Παράλληλα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συνέχισε να καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς τον Αύγουστο, ωστόσο κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα σε σχέση με τον Ιούλιο. Βάσει της έρευνας της IHS Markit ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 59 μονάδες τον Αύγουστο, από το υψηλό 15 ετών των 60,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και χαμηλότερα από τις πρώτη ανάγνωση του δείκτη στις 59,5 μονάδες. 

Απογοήτευση ήρθε και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού από τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα οι οποίες επιβραδύνθηκαν. Όπως έδειξαν τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τον Αύγουστο οι νέες θέσεις εργασίας εξαιρουμένου του αγροτικού κλάδου αυξήθηκαν κατά 235.000, από 1,053 εκατ. θέσεις τον Ιούλιο. Το επίπεδο αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις 728.000 που ανέμεναν οι αναλυτές του Reuters. 

Σε αυτό το αρνητικό κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 αποδυναμώθηκε κατά 0,56%, στη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του σε δύο εβδομάδες, δεχόμενος πιέσεις από τους κλάδους των δομικών υλικών, των λιανικών πωλήσεων και των ταξιδιών και αναψυχής. 

Η μετοχή της ιταλικής εταιρείας επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών υποχώρησε 0,76%, μετά την ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών της χώρας, ότι θα αρχίσουν έρευνα με αντικείμενο τη συγχώνευσή της με την επίσης ιταλική SIA. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια αυτό του Παρισιού κατέγραψε αισθητές απώλειες της τάξεως του 1,03%, της Φρανκφούρτης και του Λονδίνου υποχώρησαν σχεδόν κατά 0,37%, ενώ του Μιλάνου απώλεσε 0,64%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News