Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 16:48
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιέσεις από την υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιέσεις από την υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι η ανάκαμψη επιβραδύνεται. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο υποχώρησαν κατά 2,3% σε και κατά 1,9% στην Ε.Ε. σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (μηνιαίο επίπεδο). Σε ετήσιο επίπεδο (σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020), ωστόσο, οι πωλήσεις του λιανεμπορίου αυξήθηκαν κατά 3,1% στην Ευρωζώνη και κατά 3,8% στην Ε.Ε. Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους, σε μηνιαία βάση ξεχώρισε το -3,5% στα βιομηχανικά προϊόντα και το -1,6% στα καύσιμα κίνησης.

Παράλληλα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συνέχισε να καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς τον Αύγουστο, ωστόσο κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα σε σχέση με τον Ιούλιο. 

Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 59 μονάδες τον Αύγουστο, από το υψηλό 15 ετών των 60,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και χαμηλότερα από τις πρώτη ανάγνωση του δείκτη στις 59,5 μονάδες. 

Ως επιστέγασμα ήρθαν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα οι οποίες επιβραδύνθηκαν. Όπως έδειξαν τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τον Αύγουστο οι νέες θέσεις εργασίας εξαιρουμένου του αγροτικού κλάδου αυξήθηκαν κατά 235.000, από 1,053 εκατ. θέσεις τον Ιούλιο. Το επίπεδο αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις 728.000 που ανέμεναν οι αναλυτές του Reuters. 

Μετά και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, ο Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,77%, δεχόμενος πιέσεις από τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, των ταξιδίων και αναψυχής και τον τεχνολογικό. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια αυτό του Παρισιού καταγράφει αισθητές απώλειες της τάξεως του 1,33%, της Φρανκφούρτης και του Μιλάνου υποχωρούν σχεδόν κατά 0,70%, στο -0,40% βρίσκεται το χρηματιστήριιο του Λονδίνου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News