Business & Finance Σάββατο 5/12/2020, 13:35
BUSINESS & FINANCE

Γιατί η ΕΚΤ θα «απογειώσει» τα ελληνικά ομόλογα

Γιατί η ΕΚΤ θα «απογειώσει» τα ελληνικά ομόλογα

Ισχυρό ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων και της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιφέρειας αναμένουν οι αναλυτές, στην περίπτωση που πέσουν μέσα στα στοιχήματα για γενναία ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Ήδη τα μέτρα νομισματικής στήριξης και οι μαζικές αγορές κρατικού χρέους από την ΕΚΤ έχουν οδηγήσει σε ιστορικό ναδίρ το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με την απόδοση του 10ετούς να έχει υποχωρήσει στο 0,62% και τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων να έχουν βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία σε επίπεδα κάτω του μηδενός.

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν αύξηση του έκτακτου προγράμματος PEPP της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνολικού ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, τουλάχιστον κατά 500 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται πρόσθετες αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων τουλάχιστον κατά 10 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Από την έναρξη του προγράμματος PEPP -στις 18 Μαρτίου- η ΕΚΤ έχει αγοράσει συνολικά ελληνικά ομόλογα αξίας 14 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι έως τα τέλη του έτους το ποσό θα έχει ανέλθει τουλάχιστον τα 15 δισ. ευρώ, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό το ποσό που έχει αντλήσει έως τώρα το ελληνικό Δημόσιο μέσω ομολογιακών εκδόσεων από τις αρχές του έτους.

Αναλυτές της Capital Economics σε πρόσφατη έκθεσή τους προβλέπουν ότι το χαμηλό κόστος δανεισμού που απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα θα διατηρηθεί, λίγο-πολύ, για την επόμενη δεκαετία, καθώς η κρίση του κορωνοϊού συνεπάγεται μία νέα εποχή για τα spreads της περιφέρειας.
Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για μείωση του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου (όπως και του αντίστοιχου ιταλικού) από τα σημερινά επίπεδα των 115 μονάδων βάσης στις 70 μονάδες βάσης έως τα τέλη του 2021. Για το 2022, το spread αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα, καθώς εκτίμηση της Capital Economics είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει άμεσα τα ομόλογα της περιφέρειας για πολύ καιρό ακόμα.
Πέραν του 2022, ο οίκος προβλέπει ότι κάποιες από τις αλλαγές που έφερε  η πανδημία στη νομισματική πολιτική θα διατηρηθούν, με αποτέλεσμα τα spreads της περιφέρειας να είναι πλέον δομικά χαμηλότερα.

Ελληνικό και ιταλικό χρέος θεωρούνταν από τα πιο ριψοκίνδυνα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Όμως χάρη στην «ομπρέλα» της ΕΚΤ και την προοπτική ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, έχει περιορισθεί σημαντικά η μεταβλητότητα, ενώ η ευρύτερη τάση των επενδυτών για αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων σε συνθήκες πολύ χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων κρατάει στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος τα ελληνικά ομόλογα και ευρύτερα το κρατικό χρέος της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News