Business & Finance Πέμπτη 2/09/2021, 20:25
ΑΓΟΡΕΣ

Κίνα: Στον κλάδο υγείας θα δοθεί η επόμενη «μάχη»

Κίνα: Στον κλάδο υγείας θα δοθεί η επόμενη «μάχη»

Ο κλάδος υγείας της Κίνας ενδεχομένως να είναι ο επόμενος που θα προσελκύσει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών της χώρας, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, καθώς το Πεκίνο προχωρά σε μέτρα καταστολής στα πάντα, από την τεχνολολγία και την εκπαίδευση έως την ασφάλεια δεδομένων. 

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε αυτή την εβδομάδα την ανάγκη να προωθηθεί ο πλούτος σε όλη την κοινωνία, δηλ. την ιδέα της “κοινής ευημερίας”, την οποία προωθεί τους τελευταίους μήνες. Αυτή είναι και η αφορμή για τα μέτρα καταστολής που επιβάλει το Πεκίνο σε μία σειρά από επιχειρήσεις. «Η κοινή ευημερία είναι μία ιδέα που ακόμη αναζητά στρατηγική για την εφαρμογή της. Προς το παρόν, είναι πολύ πιο εύκολο να τεθεί ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βιομηχανία και τις αγορές κεφαλαίου παρά να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει οικονομολόγος της TS Lombard. Ο ίδιος προβλέπει ότι ο επόμενος στόχος θα είναι ο κλάδος υγείας μαζί με την αγορά ακινήτων. 

Ο κλάδος υγείας είναι ένας από τα αποκαλούμενα «τρία μεγάλα βουνά», μία φράση που αναφέρεται στο αυξανόμενο κόστος της εκπαίδευσης, του real estate και της υγείας, τομείς που δημιουργούν εμπόδια σε μία προσιτή διαβίωση. 

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί να διατηρήσει υπό έλεγχο τις τιμές στον κλάδο υγείας, όμως τώρα οι προσπάθειές της θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με αναλυτές. «Η κρατικά αγορά στέγης και υγείας αναμένεται να επεκταθεί, ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες και οι κατασκευαστές στο real estate θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα εμπόδια ως προς την ικανότητά τους να καθορίζουν τις τιμές και να αντλούν κέρδη», ανέφερε οικονομολόγος της Capital Economics. 

Nα σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι μετοχές από τον κινεζικό κλάδο υγείας παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από τη γενικότερη χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας. Ο δείκτης MSCI για τον κινεζικό κλάδο υγείας έχει υποχωρήσει οριακά από τις αρχές του έτους έως σήμερα συγκριτικά με το δείκτη MSCI για την Κίνα που έχει κάνει βουτιά άνω του 13%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
arrow-top