Business & Finance Πέμπτη 2/09/2021, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να έχει στραφεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην αμερικανική αγορά εργασίας. Σήμερα όπως κάθε Πέμπτη δημοσιεύονται τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Αυγούστου έφθασαν στις 340.000, από 354.000 μια εβδομάδα νωρίτερα κι έναντι εκτιμήσεων για 345.000 νέες αιτήσεις. 

Το επίπεδο αυτό συνιστά το χαμηλότερο από τα μέσα του περυσινού Μαρτίου, όταν το κλείσιμο των μη αναγκαίων επιχειρήσεων, προκάλεσε ένα σαρωτικό κύμα ανέργων Αμερικανών. 

Παράλληλα ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι οι περικοπές στις θέσεις εργασίας υποχώρησαν 17% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, στις 15.723, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1997. Από την αρχή του έτους οι εργοδότες έχουν αποδεσμεύσει 247.326 εργαζόμενους, 87% λιγότερους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο νωρίτερα.  

Οι επενδυτές σήμερα ούτως ή άλλως όπως και χθες έδειξαν να καλμάρουν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος ανέβασε ταχύτητα τρέχοντας με ρυθμό 3%, μια επιτάχυνση η οποία αναζωπύρωσε τους φόβους για πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Ο Euro STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 474,60 μονάδες πλησίον του ιστορικού του υψηλού ρεκόρ των 476,16 μονάδων από τις 13 Αυγούστου. Τα σημερινά στηρίγματα ο πανευρωπαϊκός δείκτης τα βρήκε από τους κλάδους των δομικών υλικών που σημείωσε ιστορικό υψηλό ρεκόρ, των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών και των χημικών. 

Η μετοχή που ξεχώρισε με διαφορά με άλμα 25,77% ήταν της σουηδικής biotech, Swedish Orphan Biovitrum, μετά την ανακοίνωση ότι αποδέχθηκε την προσφορά της αμερικανικής εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Advent International και του κρατικού ταμείου διαχείρισης πλούτου της Σιγκαπούρης GIC για εξαγορά της αντί του ποσού των 8 δισ. δολαρίων. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια Λονδίνο και Μιλάνο έκλεισαν υψηλότερα κατά 0,20%, πιο πίσω Φρανκφούρτη και Παρίσι με κέρδη 0,10% και 0,07% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News