Business & Finance Πέμπτη 2/09/2021, 19:55
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

DAX: Ανοίγει σε νέες εταιρείες και αυξάνει τα μέλη του από 30 σε 40

DAX: Ανοίγει σε νέες εταιρείες και αυξάνει τα μέλη του από 30 σε 40

Αυξάνουν σε 40 από 30 οι μετοχές που απαρτίζουν το γερμανικό δείκτη DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπως ανακοίνωσε το Deutsche Boerse, σε μία εξέλιξη που δίδει τη δυνατότητα να εισχωρήσουν νεώτερες και πιο καινοτομικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε ο δείκτης να αποκτήσει μία πιο ευρεία βάση, αντιπροσωπεύοντας πιο αποτελεσματικά τη μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρώπης. 

Η απόφαση λαμβάνει χώρα στη σκιά του σκανδάλου της Wirecard, που έπληξε και το γερμανικό χρηματιστήριο. Αμέσως μετά ξεκίνησε συζήτηση αναφορικά με το τι θα πρέπει να αλλάξει στο δείκτη, ο οποίος φέρει μία ιστορία 32 ετών. Η τελική απόφαση είναι από τα μέσα Σεπτέμβρη ο δείκτης να απαρτίζεται από τις σαράντα μεγαλύτερες εταιρείες με κριτήριο την κεφαλαιοποίηση. Παράλληλα, θα υιοθετηθεί και ένας κανόνας κερδοφορίας: για να είναι επιλέξιμη μια εταιρεία, θα πρέπει να έχει κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA την τελευταία διετία. Οι νέοι κανόνες ωστόσο δεν θα ισχύσουν για τα υφιστάμενα μέλη του δείκτη.

Θέση στον DAX αναμένεται να αποκτήσει η online εταιρεία στον χώρο της ένδυσης Zalando, όπως και η εταιρεία παροχής γευμάτων Hello Fresh. H Siemens αναμένεται τώρα να καταλάβει δύο θέσεις μετά την πρόσφατη διάσπαση των δραστηριοτήτων της, με τη Siemens Healthineers και τη Siemens Energy, ενώ και η Infineon, πρώην εταιρεία της Siemens, θα παραμείνει. Και η Daimler, που θα προχωρήσει στη διάσπαση των τμημάτων της Mercedes και Daimler Trucks στο τέλος του έτους, θα καταλαμβάνει δύο θέσεις, ενώ και η Porsche SE, το επενδυτικό όχημα που ελέγχει την πλειοψηφία της Volkswagen, θα συμμετέχει στο δείκτη. Η Deutsche Post και η Deutsche Telekom είναι ήδη μέλη του DAX. Μία θέση στο δείκτη μπορεί επίσης να καταλάβουν η Airbus, η online start up στον χώρο λιανικής Ζalando, η Symrise με προϊόντα περιποίησης και αρώματα και η Brenntag, εταιρεία διανομής χημικών με ιστορία 110 ετών. 

H αλλαγή αυτή ικανοποίησε τους επενδυτές, οι οποίοι περίμεναν εδώ και πολύ καιρό τον εκσυγχρονισμό του δείκτη. Από τις 1.163 μονάδες που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου του 1988 βρίσκεται σήμερα στις 15.824 μονάδες. 
Οσοι επενδυτές είχαν τοποθετηθεί με βάση το δείκτη όταν αυτός έκανε ντεμπούτο το 1988, είδαν μία μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 8,3%, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων. Μια αρχική επένδυση 1.000 ευρώ σήμερα θα είχε φτάσει τα 15.887 ευρώ. Ανάλογα κέρδη προσέφερε ο βρετανικός FTSE 100, ενώ όσοι είχαν επιλέξει τον αμερικανικό S&P 500 θα είχαν αντίστοιχα ετήσια απόδοση 11%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News