ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα στην αγορά – Αναζητάει κατεύθυνση

Αμετάβλητος στις 918 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα στην αγορά – Αναζητάει κατεύθυνση

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητάει στηρίγματα προκειμένου να βάλει ένα προσωρινό τέλος στη διήμερη διορθωτική τάση.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.00), ο Γενικός Δείκτης παραμένει σχεδόν αμετάβλητος και διατηρείται στα επίπεδα των 918 μονάδων, αμφιταλαντευόμενος μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 917,48 έως 921,30 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Η ελληνική αγορά εμφανίζει σαφή αδυναμία υπέρβασης των επιπέδων των 930 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2020. Δεν είναι τυχαίο ότι για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση η Λεωφόρος Αθηνών δυσκολεύεται αισθητά να «κρατήσει» το θετικό πρόσημο.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση αποδεικνύεται απολύτως ελεγχόμενη και περιορισμένου εύρους, μην απειλώντας προς ώρας το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων.

Πολλά θα εξαρτηθούν κι από τις εξελίξεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς πιθανή διατήρηση των μέτρων στήριξης θα αποτρέψουν τη διόρθωση στις διεθνείς αγορές και κατ’ επέκταση στην ελληνική.

Όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, η αγορά αποτιμά άκρως θετικά την χθεσινή διπλή έξοδο, μέσω της οποίας το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με ιδιαιτέρως ικανοποιητικό επιτόκιο.

Την ίδια ώρα, ήδη υπάρχουν προσδοκίες για υψηλή ανάκαμψη της οικονομίας εντός του 2021, αισθητά άνω του στόχου του +3,6% του ΑΕΠ, κάτι το οποιο εφόσον επιβεβαιωθεί θα παράσχει νέα καύσιμα στη Λεωφόρο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα, θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, τα οποία αναμένεται να δείξουν ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ, πιθανώς ακόμη και διψήφιου ρυθμού.

Σταθεροποιητικά οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος -επηρεασμένος απο το ευρύτερο κλίμα- κινείται σταθεροποιητικά, καθώς λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών βρίσκεται στο -0,08% και τις 563,98 μονάδες.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κατά 0,7% και διαπραγματεύεται στα 2,56 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 0,5% και το 0,82 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς κινούνται σταθεροποιητικά στο 1,15 και στο 1,40 ευρώ, αντίστοιχα. Μικρή κέρδη κατά 0,5% εμφανίζει, τέλος, η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,13% 1,155 ευρώ
  • Attica Bank 0,46% 0,1306 ευρώ
  • Eurobank -0,56% 0,8226 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,71% 2,566 ευρώ
  • Πειραιώς 0% 1,405 ευρώ

Μοιρασμένο το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και επενδυτές δίνουν «μάχη» για τον έλεγχο του ταμπλο, το οποίο εμφανίζεται σχεδόν μοιρασμένο.

Η μετοχή της Viohalco υποχωρεί κατά 1% και τα 4,59 ευρώ, ενώ κατά 1,1% διολισθαίνει και η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία βρίσκεται στα 13,1 ευρώ. Στο -0,9% ακολουθεί η μετοχή της Coca – Cola.

Στον αντίποδα, η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύεται κατά 1% και τα 6,15 ευρώ, ενώ κέρδη οριακά άνω του 1% εμφανίζει η μετοχή της Σαράντης, η οποία διαπραγματεύεται στα 8,9 ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 28 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News