Business & Finance Τετάρτη 1/09/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Mε νέο ρεκόρ υποδέχθηκε το Σεπτέμβριο ο Nasdaq

Wall Street: Mε νέο ρεκόρ υποδέχθηκε το Σεπτέμβριο ο Nasdaq

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε την πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq στη Wall Street, ενώ ο S&P 500 δεν τον ακολούθησε παραμένοντας σε στάσιμα επίπεδα, χωρίς μεταβολή. Οι επενδυτές επέστρεψαν στην τεχνολογία, καθώς τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ ενισχύουν το σενάριο για πιο ήπια νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ. Οι μετοχές τεχνολογίας τείνουν να ωφελούνται σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. 

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις δημιούργησαν λιγότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, 374.000, σύμφωνα με την εταιρεία ADP, πολύ λιγότερες από τις 600.000 που είχαν προβλέψει αναλυτές. Aπό την άλλη πλευρά όμως, η αμερικανική μεταποίηση παρουσίασε απρόσμενη άνοδο τον Αύγουστο, χάρη στη μεγάλη αύξηση των παραγγελιών, παρότι ο επιμέρους δείκτης για την απασχόληση στον κλάδο μεταποίησης υποχώρησε σε χαμηλό εννεαμήνου.  

Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε 0,33% στις 15.309,38 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,03%. Αντίθετα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 0,14%. Η μετοχή της Apple εκτινάχθηκε αρχικά σε ιστορικό υψηλό με άνοδο 2%, για να περιορίσει εν συνεχεία τα κέρδη της στο 0,5%. 

Πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι λεγόμενοι αμυντικοί τομείς, μεταξύ των οποίων ο κλάδος κοινής ωφελείας και το real estate. Αντίθετα, ο κλάδος ενέργειας κατέγραψε πτώση για τρίτη συναπτή συνεδρίαση. Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν μικρή πτώση μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ και των βασικών εταίρων του να συνεχίσουν την πολιτική αύξησης της πολιτικής, προσθέτοντας το Σεπτέμβριο στην αγορά επιπλέον 400.000 βαρέλια ημερησίως. 

«Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη πίεση για βελτίωση της αγοράς εργασίας από την Fed, τα σημερινά στοιχεία στέλνουν το μήνυμα ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας έχει περιέλθει σε στασιμότητα. Βεβαίως, αυτό μπορεί να αποτελεί θετική εξέλιξη για τις αγορές, καθώς σημαίνει ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική συνεχίζεται», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της E-Trade. Τα στοιχεία αυτά δίδουν μία πρώτη εικόνα εν αναμονή των στοιχείων της Παρασκευής, που θα δείξουν πόσες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σε όλους τους κλάδους της αμερικανικής οικονομίας τον προηγούμενο μήνα. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Zoom ενισχύθηκε περίπου 3%, μετά τη βουτιά 16% της Τρίτης, όταν έγινε γνωστό ότι η Κάθι Γουντ αγόρασε φθηνά περίπου 200.000 μετοχές της εταιρείας. Με άνοδο 7% και η μετοχή της εταιρείας ηλιακής ενέργειας Sunrun, αφότου η JPMorgan προέβλεψε ανάκαμψη της εταιρείας, που θα μπορούσε να ωθήσει τη μετοχή της σε άνοδο 90%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News