Business & Finance Τετάρτη 1/09/2021, 20:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έναρξη Σεπτεμβρίου με το «δεξί»

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έναρξη Σεπτεμβρίου με το «δεξί»

Σε θετικό κλίμα υποδέχθηκαν τον Σεπτέμβριο οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τις χθεσινές πιέσεις που δέχθηκαν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, ο οποίος επιδόθηκε σε υψηλές πτήσεις. Σήμερα ωστόσο, οι φόβοι που αναζωπυρώθηκαν για απόσυρση των μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα νωρίτερα από το προγραμματισμένο ξεθύμαναν. 

Από το πεδίο των μακροοικονομικών δεικτών οι σημερινές ανακοινώσεις έστειλαν διφορούμενα μηνύματα. Από τη μία το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Αύγουστο από το 7,8% στο 7,6%, βελτίωση που σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του πληθωρισμού συγκλίνει προς την απόσυρση των μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ. Από την άλλη η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε τον περασμένο μήνα, από τις 62,8 μονάδες του Ιουλίου στις 61,4, απόρροια της έλλειψης στις πρώτες ύλες που αντιμετωπίζουν οι μεταποιητές εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, μια κατάσταση που έχει αφήσει «κληρονομιά» η πανδημία της Covid-19. 

Σε αυτή την διφορούμενη εικόνα των μακροοικονομικών δεικτών οι επενδυτές επέλεξαν σήμερα να επιστρέψουν στα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο όπως είναι οι μετοχές, γυρίζοντας την πλάτη στα ασφαλή καταφύγια όπως τα κρατικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων και σήμερα ανέβηκαν. 

Ο Euro STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,48%, ερχόμενος με τον «αέρα» των επτά διαδοχικών μηνών με κέρδη, στο καλύτερο σερί του για περισσότερο από οκτώ χρόνια.  Τα σημερινά στηρίγματα τα βρήκε ο πανευρωπαϊκός δείκτης από τους κλάδους των λιανικών πωλήσεων και των ταξιδίων και αναψυχής οι οποίοι βγήκαν από τη σημερινή συνεδρίαση κερδισμένοι κατά 1,83%. Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Inditex (μητρική μεταξύ άλλων της αλυσίδας ενδυμάτων Zara), μετά τις προβλέψεις της JP Morgan για ισχυρά αποτελέσματα το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. 

Αντιθέτως απώλειες 5,49% κατέγραψε η μετοχή της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carefour, μετά την ανακοίνωση του μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό ότι πλέον δεν κατέχει καμία μετοχή της εταιρείας, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν εκ των τριών μεγαλύτερων επενδυτών της. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια, της Φρανκφούρτης δεν συχρονίσθηκε με το γενικευμένο ανοδικό κλίμα καταγράφοντας οριακές απώλειες της τάξεως του 0,07%, σε αντίθεση με το χρηματιστήριο του Παρισιού που ξεχώρισε με κέρδη 1,18%. Πιο πίσω ακολούθησαν Μιλάνο και Λονδίνο με άνοδο 0,66% και 0,42% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News