Business & Finance Τετάρτη 1/09/2021, 19:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε υψηλό έξι εβδομάδων οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Σε υψηλό έξι εβδομάδων οι αποδόσεις του ευρώ

Σε περαιτέρω άνοδο βρέθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με το κόστος δανεισμού να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια περίπου έξι εβδομάδων, εν μέσω ανησυχιών για το μελλοντικό ρυθμό αγορών ομολόγων, καθώς οι αντικρουόμενες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ προκάλεσαν σύγχυση στην αγορά.

Η κλιμάκωση των αποδόσεων άρχισε στη συνεδρίαση της Τρίτης, μετά την είδηση ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνης εκτοξεύθηκε σε υψηλό 10ετίας τον Αύγουστο, αλλά και τις «επιθετικές» δηλώσεις κάποιων διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής. Σήμερα, τη «σκυτάλη» πήρε μεταξύ και άλλων φωνών, το κατεξοχήν “γεράκι” της ΕΚΤ, ο Γενς Βάιντμαν, ο οποίος είπε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υπερβεί τις προβλέψεις της ΕΚΤ, καθώς οι προσωρινοί παράγοντες που βρίσκονται πίσω από τη σημερινή αύξηση των τιμών μπορεί να συνεχιστούν. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε προς στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έξι εβδομάδων, στο -0,35%, ενώ σε υψηλό πέντε εβδομάδων βρέθηκε και η απόδοση του τιμαριθμοποιημένου 10ετούς, γύρω στο -1,781%.

Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 0,729%, αγγίζοντας και αυτή προς στιγμή υψηλό έξι εβδομάδων. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 0,76% με το spread ωστόσο να αυξάνεται στις 117 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο. Η απόδοση του πενταετούς επέστρεψε στο μηδέν, ενώ στην 30ετία ενισχύθηκε στο 1,64%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 76 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ.ευρώ έγιναν στην 30ετία. 

«Το γεγονός ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές ερμηνείες για τον πληθωρισμό αποτυπώνει το αυξανόμενο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και αυτό είναι κάτι που παρατηρείται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», αναφέρει ο Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ, στρατηγικός αναλυτής της Radobank. ΕΚΤ και Fed υποστηρίζουν ότι η ανοδική τάση των τιμών θα αποδειχθεί προσωρινή. Ομως, επικρατεί και η άποψη ότι η άνοδος του πληθωρισμού, λόγω των μαζικών δημοσιονομικών μέτρων στήριξης αλλά και των διαταραχών στην αλυσίδα τροφοδοσίας, θα συνεχιστεί και δεν δικαιολογείται πλέον από τα έκτακτα μέτρα στήριξης. Παρά τα διαφορετικά σχόλια όμως, στρατηγικός αναλυτής της TD Securities αναμένει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων σε “εξαιρετικά υψηλά επίπεδα”.

Οι αποδόσεις δέχθηκαν πιέσεις και από τη νέα προσφορά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Η Γερμανία εξέδωσε νέο 30ετές μέσω κοινοπρακτικού σχήματος τραπεζών, με την επενδυτική ζήτηση να ξεπερνά τα 18 δισ.ευρώ. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για το εκ νέου άνοιγμα του πενταετούς και 30ετούς ελληνικού, με τη ζήτηση να φθάνει τα 18,9 δισ.ευρώ. Ωστόσο, σε σχέση με τις προηγούμενες δημοπρασίες, η ζήτηση και στις δύο εκδόσεις ήταν μικρότερη, σύμφωνα με το Reuters. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News