Business & Finance Τετάρτη 1/09/2021, 16:27
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή σε κέρδη μετά τις χθεσινές πιέσεις 

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή σε κέρδη μετά τις χθεσινές πιέσεις 

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τις χθεσινές πιέσεις που δέχθηκαν ελέω της δημοσίευσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη, ο οποίος και «πάτησε γκάζι», φθάνοντας στο 3%.

Η επιτάχυνση αυτή περιέβαλε εκ νέου με ένα πέπλο φόβου τις αγορές για ενδεχόμενη απόσυρση των μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε κάθε ευκαιρία φροντίζει να κατευνάζει τις ανησυχίες αυτές, ωστόσο οι φωνές των «γερακιών» στο διοικητικό συμβούλιο που ερίζουν για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ανεβάζουν ένταση όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα. 

Σήμερα ωστόσο ο προβληματισμός από το ανέβασμα ταχύτητας των τιμών καταναλωτή έχουν ατονήσει στους επενδυτικούς κύκλους, επαναφέροντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ανοδική τροχιά. 

Ο Euro STOXX 600 παρουσιάζει κέρδη περί του 0,40%, έχοντας φθάσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πολύ κοντά στο ιστορικό του υψηλό ρεκόρ -στις 476,16 μονάδες το οποίο σημείωσε στις 13 Αυγούστου-, στις 475,14 μονάδες. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης εισέρχεται στον Σεπτέμβριο με «παρακαταθήκη» τους επτά διαδοχικούς μήνες στους οποίους το πρόσημό του ήταν θετικό, στην καλύτερη πορεία του για περισσότερο από οκτώ χρόνια.

Οι κλάδοι των τραπεζών, ο τεχνολογικός και των προσωπικών ειδών (προϊόντα που επηρεάζονται άμεσα από την άνοδο του πληθωρισμού), είναι αυτοί που έχουν αναλάβει σήμερα την ανοδική ώθηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. 

Αντιθέτως οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας και των πρώτων υλών κινούνται πτωτικά, δυο κλάδοι οι οποίοι βασανίζονται από τις ελλείψεις ο πρώτος στους ημιαγωγούς και από τα προβλήματα ο δεύτερος στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια αυτό της Φρανκφούρτης κινείται κόντρα στο ρεύμα με απώλειες περί του 0,20%, ενώ Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο παρουσιάζουν κέρδη, αυτό της γαλλικής πρωτεύουσας να αγγίζει το +1%. 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News