Business & Finance Τρίτη 31/08/2021, 20:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτικός «αποχαιρετισμός» του Αυγούστου

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτικός «αποχαιρετισμός» του Αυγούστου

Απώλειες κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η «αναρρίχηση» του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο δέκα ετών, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποσύρει νωρίτερα τα μέτρα στήριξης. 

Ο Euro STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,32%, ωστόσο κλείνει τον Αύγουστο ενισχυμένος κατά 1,98. Με τα κέρδη του Αυγούστου ο πανευρωπαϊκός δείκτης επεκτείνει στους επτά τους διαδοχικούς μήνες τους οποίους ολοκληρώνει με θετικό πρόσημο, στην καλύτερη «προέλασή» του για περισσότερο από οκτώ χρόνια. 

Με εξαίρεση τους κλάδους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και τον τεχνολογικό που κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,37% και 0,04% αντίστοιχα, όλοι οι βασικοί κλάδοι του STOXX 600 κατέγραψαν απώλειες με αυτούς των τηλεπικοινωνιών (-1,35%) και των πρώτων υλών (-1,03%) να ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Παρεμπιπτόντως ο τεχνολογικός κλάδος ήταν εκείνος με την καλύτερη επίδοση τον Αύγουστο με κέρδη σχεδόν 6%.  

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο έτρεξε με ρυθμό 3%, κινούμενος αισθητά υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για ποσοστό 2%. Οι τιμές καταναλωτή εξακολουθούν να ανεβάζουν ταχύτητα, καθώς οι ελλείψεις στις πρώτες ύλες που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο ανεβάζει το κόστος των παραγωγών, το οποίο μετακυλίεται στους καταναλωτές. 

Στα επιμέρους χρηματιστήρια η επιστροφή του χρηματιστηρίου στην «ενεργό δράση» μετά τη χθεσινή αργία συνοδεύτηκε από απώλειες 0,40%. Ακολούθησε αυτό της Φρανκφούρτης το οποίο υποχώρησε 0,33%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,11%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB απώλεσε 0,06%. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News