Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 20:42
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε άνοδο γύρισαν οι αποδόσεις του ευρώ

Σε άνοδο γύρισαν οι αποδόσεις του ευρώ

Σε άνοδο γύρισαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, παρασυρόμενες από την κλιμάκωση των αμερικανικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στον απόηχο των αποθαρρυντικών στοιχείων για την αμερικανική αγορά απασχόλησης για το μήνα Νοέμβριο. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, καθώς τα νέα στοιχεία, που έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν λιγότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας, αναμένεται να ασκήσουν ακομη μεγαλύτερες πιέσεις στο Κογκρέσο έτσι ώστε να εγκρίνει τελικά νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Οπως όμως ανέφεραν αναλυτές της ING, η άνοδος των αποδόσεων στην Ευρωζώνη ήταν συγκρατημένη καθώς υπάρχει σταθερά το στήριγμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με την προσδοκία νέων μέτρων. Δημοσίευμα του Bloomberg έκανε λόγο για παράταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για 12 ακόμη μήνες έως τα μέσα του 2022 καθώς και αύξηση κατά 500 δισ.ευρώ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σημείωσε οριακή άνοδο στο -0,54%. Σε εβδομαδιαία βάση όμως, η απόδοσή του ενισχύθηκε 4,5 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τη στιγμή που η Pfizer έκανε την ανακοίνωση για την πρόοδο του εμβολίου της πριν περίπου από τρεις εβδομάδες. 

Στο ίδιο μοτίβο και η ευρωπεριφέρεια, με τις αποδόσεις να γυρίζουν σε άνοδο. Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 0,59%, αφού όμως αρχικά είχε κινηθεί σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό χαμηλό της. Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στον οίκο Fitch που αναμένεται να ανακοινώσει λίγο αργότερα τη νέα του αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, παρότι οι περισσότεροι αναλυτές δεν περιμένουν αλλαγή. Τον Απρίλιο, ο οίκος είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της γειτονικής χώρας στη βαθμίδα ΒΒΒ- . 

Εξαίρεση αποτέλεσαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να κλείνει στο ίδιο σημείο που άρχισε τη συνεδρίαση, όπως ακριβώς ήταν και χθες. Εκλεισε στο 0,63% με το spread στις 121 μονάδες βάσης, αφού όμως ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως το 0,61%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 192 εκατ.ευρώ. 

moneyreview.gr

  
    
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News