Business & Finance Τρίτη 31/08/2021, 16:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιέσεις μετά το υψηλό δεκαετίας του πληθωρισμού

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιέσεις μετά το υψηλό δεκαετίας του πληθωρισμού

Η αναρρίχηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε υψηλό δεκαετίας τον Αύγουστο, πυροδότησε ένα νέο κύμα ανησυχιών στους επενδυτικούς κύκλους, ανησυχίες που αποτυπώνονται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία και κινούνται πτωτικά. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έχει περιορίσει δραστικά τις απώλειες της τάξεως του 1,7% τις οποίες σημείωσε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έτρεξε με ρυθμό 3%, κινούμενος χαμηλότερα κατά 0,35%. Πέραν των κλάδων της τεχνολογίας, της υγείας και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, οι υπόλοιποι βασικοί κλάδοι βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. 

Στις αγορές αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα προτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποσύρει νωρίτερα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Το σημερινό αρνητικό κλίμα δεν αντισταθμίσθηκε ούτε από τα στοιχεία για την ανεργία στη Γερμανία, όπου το ποσοστό τον Αύγουστο -σε έναν μήνα κατά τον οποίο οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν καινούργιο προσωπικό εξαιτίας της καλοκαιρινής ραστώνης- υποχώρησε στο 5,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Οι σημερινές απώλειες αν δεν προκύψει κάτι εξαιρετικά απρόοπτο δεν θα επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές μετοχές από το να ολοκληρώσουν τον Αύγουστο με κέρδη περί του 2%, σε έναν μήνα που παραδοσιακά απουσιάζει η έντονη δραστηριότητα εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών. Για τον STOXX 600 ο Αύγουστος θα είναι ο έβδομος διαδοχικός μήνας στον οποίο θα καταγράψει κέρδη, η καλύτερη ανοδική πορεία σε περισσότερο από οκτώ χρόνια. 

Στα επιμέρους χρηματιστήρια του Λονδίνου μετά τη χθεσινή αργία υποχωρεί κατά 0,60%, της Φρανκφούρτης καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,38%, ενώ του Μιλάνου και του Παρισιού κινούνται χαμηλότερα κατά 0,21% και 0,19% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News