ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Η απομάκρυνση Ζαββού «ψαλίδισε» τα τραπεζικά κέρδη

Χάθηκε το +1% για τις τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστήριο: Η απομάκρυνση Ζαββού «ψαλίδισε» τα τραπεζικά κέρδη

Προς εκπλήξεως βρέθηκε η αγορά στο άκουσμα της απομάκρυνσης του Γιώργου Ζαββού από το υπουργείο Οικονομικών και την κατάργηση του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ο κ. Ζαββός είχε αναλάβει το δύσκολο έργο της απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, «τρέχοντας» τις σχετικές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Αποτέλεσμα της απομάκρυνσης ήταν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών να απολέσουν τα αρχικά κέρδη, τα οποία κυμαίνονταν στο +1% και πλέον να κινούνται σταθεροποιητικά, καταγράφοντας μικρές μεταβολές.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Alpha Bank βρίσκεται στο +0,4% και το 1,1655 ευρώ, η μετοχή της Eurobank στο +0,45% και το 0,8096 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο -0,12% και τα 2,561 ευρώ και η μετοχή της Πειραιώς στο +0,14% και το 1,412 ευρώ.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της απομάκρυνσης του κ. Ζαββού, η μετοχή της Alpha Bank κυμαινόταν στο +1,03%, της Eurobank στο +0,99%, της Εθνικής Τράπεζας στο +0,9% και της Πειραιώς στο +1,06%. 

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία παρέμβαση του κ. Ζαββού -ο οποίος εξέφραζε σταθερά διαφορετική άποψη από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία προέκρινε τη λύση της μεταφοράς των NPLs σε μία bad bank– ήταν η κατάρτιση και η ψήφιση της δεύτερης φάσης του προγράμματος «Ηρακλής».

«Μετά την επιτυχή συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον “ΗΡΑΚΛΗ” με χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων συνολικής αξίας 32 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και την αναμενόμενη συμμετοχή τους για ισόποσης αξίας χαρτοφυλάκια στον ΗΡΑΚΛΗ 2, ο στόχος είναι να φτάσουμε σε μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων στο τέλος του 2022. Έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους πολίτες, να εκτελέσει δηλαδή το τραπεζικό σύστημα αυτό που είναι η πραγματική αποστολή του» δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ζαββός.

Η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος επηρέασε, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, και τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος παρουσιάζει μικρές απώλειες της τάξης του 0,4% και υπαναχωρεί στο επίπεδο των 925 μονάδων, παρότι εκκίνησε με οριακά κέρδη, δοκιμάζοντας και τις αντιστάσεις των 930 μονάδων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News