Business & Finance Δευτέρα 30/08/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 και Nasdaq – «έλαμψε» η τεχνολογία

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 και Nasdaq – «έλαμψε» η τεχνολογία

Σε νέα ιστορικά έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στις μετοχές τεχνολογίας, ανακουφισμένοι από την ήπια στάση της Φέντεραλ Ριζέρβ μετά τις δηλώσεις του προέδρου της στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ. 

Η μετοχή της Apple εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των Microsoft, Amazon.com και Alphabet, δίδοντας σημαντική ώθηση στον δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq. Οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας είθισται να επωφελούνται από τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, επειδή η αξία τους έγκειται κατά το πλείστον στα μελλοντικά κέρδη. 

Σημειώνεται ότι ο δείκτης καταγράφει το πιο παρατεταμένο μηνιαίο ανοδικό σερί από το 2018 με καταλύτη το φθηνό χρήμα και με τους επενδυτές να μην κάμπτονται ιδιαίτερα από τα σημάδια για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να είναι επιφυλακτική στην προσέγγισή της απέναντι στο tapering, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε δρόμο σταθερής ανάκαμψης. «Είναι τώρα σαφές ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα παραταθούν έως το Νοέμβριο. Ορισμένοι επίσης επενδυτές θεωρούν ότι το tapering μπορεί να μην αρχίσει εφέτος. Ομως, αυτό που κατάλαβαν όλοι είναι ότι ο Τζερόμ Πάουελ δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια και για το λόγο αυτό αποσυνέδεσε τη μείωση των αγορών ομολόγων από το χρονοδιάγραμμα των επιτοκιακών αυξήσεων», ανέφερε ο Εντ Μόια, αναλυτής της OANDA. 

Aπό τις αρχές Αυγούστου έως σήμερα, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί περισσότερο από 3% – σε μία περίοδο που παραδοσιακά θεωρείται υποτονική για τις μετοχές – με αναλυτές της Wells Fargo να βλέπουν το δείκτη να αυξάνεται επιπλέον 8% έως τα τέλη του έτους. Ο δείκτης παρουσιάζει επίσης μία από τις καλύτερες επιδόσεις εδώ και έξι δεκαετίες στο διάστημα από την αρχή του έτους έως τα τέλη Αυγούστου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κρις Λάρκιν, γενικός διευθυντής της E*Trade Financial. 

O S&P 500 ενισχύθηκε 0,43% στις 4.528,76 μονάδες, ενώ ο Νasdaq κατέγραψε άνοδο 0,9% στα 15.265,72 μονάδες. Ωστόσο, ο Dow Jones υποχώρησε ελαφρώς 0,16%
    
Ενώ οι τιμές αργού ενισχύθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, ο κλάδος ενέργειας υποχώρησε, καθώς οι επενδυτές φοβούνται για πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην offshore παραγωγή πετρελαίου και ζημιές στην ενεργειακή υποδομή από τον τυφώνα Άιντα, που σάρωσε την πολιτεία της Λουιζιάνα, σημαντικό κέντρο για την offshore πετρελαϊκή βιομηχανία. 

Επίσης, η αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων άσκησε πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο τραπεζών του S&P 500 να καταγράφει πτώση. Ξεχώρισε ωστόσο η μετοχή της Paypal, που ενισχύθηκε 3,6%, μετά την είδηση ότι η εταιρεία εξετάζει να δημιουργήσει πλατφόρμα για χρηματιστηριακές συναλλαγές για τους Αμερικανούς πελάτες της. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News