Business & Finance Δευτέρα 30/08/2021, 20:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Ανεβαίνουν οι τιμές εν μέσω του τυφώνα Άιντα

Πετρέλαιο: Ανεβαίνουν οι τιμές εν μέσω του τυφώνα Άιντα

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές πετρελαίου, αν και χαμηλότερα από τα υψηλά της συνεδρίασης, καθώς ο τυφώνας Άιντα εξασθένησε αφότου ανάγκασε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού να διακόψουν για λίγο τη λειτουργία τους. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΠΕΚ+ είναι έτοιμος να προχωρήσει στην προγραμματισμένη για αύξηση της παραγωγής του, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Κουβέιτ, που εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε νέα αύξηση εν μέσω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού. 

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστώσουμε το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί τα διυλιστήρια από τον τυφώνα. Περίπου όλη η υπεράκτια παραγωγή του Κόλπου του Μεξικού, ήτοι 1,74 εκατ.βαρέλια ημερησίως, ανέστειλε τη λειτουργία της εν αναμονή της τροπικής καταιγίδας», όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.  
  
Η τιμή brent στο Λονδίνο κινείται στα 73,19 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα εντός της ημέρας είχε φθάσει στα 73,70 δολάιρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Αυγούστου, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού διαμορφώνεται πάνω από τα 69 δολάρια, αγγίζοντας προς στιγμή στα 69,50 δολάρια, επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Αυγούστου. Αντίστοιχα, η τιμή βενζίνης είναι αυξημένη 2%, προσφέροντας στήριγμα στην αγορά πετρελαίου. 

Το brent έχει κάνει ράλι 40% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, βρίσκοντας στήριγμα στη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και την ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης. Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ συνεδριάζουν την Τετάρτη προκειμένου να αποφασίσουν για το εάν θα προχωρήσουν στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως. 

Οι εκπρόσωποι των χωρών μελών του ΟΠΕΚ θεωρούν ότι η αύξηση θα πραγματοποιηθεί όπως ακριβώς έχει προγραμματιστεί, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ κάλεσε χθες τους ομολόγους να επανεξετάσουν τη συμφωνία.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News