Business & Finance Δευτέρα 30/08/2021, 19:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι αποδόσεις του ευρώ στα χνάρια των αμερικανικών

Ομόλογα: Οι αποδόσεις του ευρώ στα χνάρια των αμερικανικών

Με πτώση έκλεισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ακολουθώντας την καθοδική τάση των αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και “χωνεύοντας” σχετικά εύκολα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία που εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά 13 ετών.

Ενώ ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έδωσε την Παρασκευή το σήμα για έναρξη του tapering έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, οι traders θεωρούν ότι η μείωση θα αρχίσει στο τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να αποκλιμακωθεί ελαφρώς η πίεση στις αποδόσεις, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία στο 1,28%. Η αμερικανική αγορά ήταν αυτή που καθοδήγησε στη σημερινή συνεδρίαση τις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ. 

Στον «πυρήνα» του ευρώ, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης στο -0,44%, παρότι αυξήθηκε ελαφρώς στη διάρκεια της συνεδρίασης. Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 0,62% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 105 μονάδες βάσης. Ωστόσο, στην ελληνική αγορά επικράτησε “άπνοια”, με τη απόδοση στη 10ετία να παραμένει στα επίπεδα της Παρασκευής, δηλ. στο 0,69% και στην πενταετία στο -0,10%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 5 εκατ.ευρώ. 

Τα προκαταρκτικά στοιχεία στη Γερμανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο και 0,1% σε μηνιαία βάση. «Ο βασικός λόγος που η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ δεν αντέδρασε στα στοιχεία είναι ότι τα θεωρεί προσωρινά. H άνοδος του γερμανικού πληθωρισμού καθοδηγήθηκε κυρίως από προσωρινούς παράγοντες, όπως η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας πέρυσι», αναφέρει η Αλτέα Σπινόζι, στρατηγική αναλύτρια της Saxo Bank, εξηγώντας ότι τα μηνιαία στοιχεία ήταν εντός των προσδοκιών.

Η μηνιαία αύξηση των τιμών είναι η μικρότερη από το Νοέμβριο του 2020, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει. Μεγάλη άνοδο παρουσίασε ο πληθωρισμός και στην Ισπανία, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 3,3% σε ετήσια βάση πολύ περισσότερο απ΄ό,τι είχαν προβλέψει αναλυτές. 

Επίσης, τα στοιχεία της Κομισιόν για το οικονομικό κλίμα, ενώ έδειξαν επιδείνωση τον Αύγουστο σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουλίου, υπογράμμισαν και την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς ο επιμέρους δείκτης που παρακολουθεί τις προσδοκίες για τις τιμές πώλησης εκτινάχθηκε στα ύψη. Η αγορά ομολόγων παρακολουθεί στενά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ειδικά εν όψει των αποφάσεων της ΕΚΤ για τον ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού. 

Από πλευράς προσφοράς, αυτή την εβδομάδα αναμένεται έντονη δραστηριότητα από νέες εκδόσεις ύψους περίπου 30 δισ.ευρώ από Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο όγκο εκδόσεων από τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με αναλυτές της Commerzbank. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News