Business & Finance Δευτέρα 30/08/2021, 15:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνευρη έναρξη εβδομάδας στον απόηχο της Fed

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνευρη έναρξη εβδομάδας στον απόηχο της Fed

Με σχετική ηρεμία κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στην έναρξη της εβδομάδας και στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή

Μιλώντας στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας συνάντησης της Fed στο Τζάκσον Χολ, ο Τζερόμ Πάουελ έδωσε σήμα για μείωση των μηνιαίου προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων ύψους 120 δισ. δολαρίων τον μήνα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Στην ίδια ομιλία δεν έκανε καμία αναφορά για αύξηση των επιτοκίων και άμεση αλλαγή στη νομισματική πολιτική, ενώ όπως φρόντισε να τονίσει η Fed θα παραμείνει σε κατάσταση αφύπνισης για να επέμβει σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία βρεθεί αντιμέτωπη με δυσκολίες. 

Για την μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ο Πάουελ σημείωσε ότι εκείνος και οι αξιωματούχοι της Fed βλέποντας η απασχόληση να βρίσκεται σταθερά σε τροχιά ανάκαμψης, κρίνουν ότι έχει έρθει ο καιρός για να εφαρμόσουν το επονομαζόμενο tapering. 

Πίσω στην Ευρώπη, οι αγορές δεν έδειξαν να «συγκινούνται» ιδιαιτέρως από τις εξαγγελίες της Fed, παρουσιάζοντας υποτονικά κέρδη. Άλλωστε η συναλλαγματική δραστηριότητα είναι περιορισμένη, από τη στιγμή που το χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι κλειστό εξαιτίας της αργίας για τη Bank Holiday. 

Ο Euro STOXX 600 κινείται με οριακά κέρδη της τάξεως του 0,1% κινούμενος περίξ των 472 μονάδων και παραμένει κοντά στο ιστορικό του υψηλό στις 476,13 μονάδες που σημείωσε στις 13 Αυγούστου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης βρίσκεται σε τροχιά να κλείσει τον Αύγουστο ενισχυμένος κατά σχεδόν 2% και θα επεκτείνει στους οκτώ τους διαδοχικούς μήνες τους οποίους ολοκληρώνει με θετικό πρόσημο, η καλύτερη «προέλασή» του για περισσότερο από οκτώ χρόνια. 

Ο κλάδος της ενέργειας παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά προσφέρει στήριγμα, μαζί με αυτούς της αυτοκινητοβιομηχανίας, τον τεχνολογικό και των λιανικών πωλήσεων. Στα επιμέρους χρηματιστήρια από τα κυριότερα της Φρανκφούρτης, του Παρισιού και του Μιλάνου κινούνται με κέρδη 0,1% με 0,2%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News