Business & Finance Δευτέρα 30/08/2021, 08:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ada: Ο νέος κολοσσός των κρυπτονομισμάτων – Κέρδη 1.500% φέτος

Ada: Ο νέος κολοσσός των κρυπτονομισμάτων – Κέρδη 1.500% φέτος

Ύστερα από έντονες αναταράξεις προς τα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει πάρει και πάλι τα πάνω της. Το Bitcoin, το Ether, το Dogecoin βρίσκονται σε τροχιά δυναμικής ανόδου. Υπάρχει όμως ένα κρυπτονόμισμα, του οποίου η κούρσα εντυπωσιάζει περισσότερο από κάθε άλλου. Πρόκειται για το Ada, ένα ψηφιακό νόμισμα που στηρίζεται στην blockchain πλατφόρμα Cardano. Η τελευταία ιδρύθηκε το 2017 και διακηρυγμένος στόχος της είναι να προσφέρει ένα πιο βιώσιμο περιβαλλοντικά δίκτυο blockchain, στηριζόμενη λιγότερο στο mining, που απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας. 

Το Ada έχει πάρει το όνομά του από την Ada Lovelace, μαθηματικό του 19ου αιώνα, που θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών. Ο ενθουσιασμός των τελευταίων μηνών γύρω από το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα έχει εν μέρει να κάνει με την επικείμενη αναβάθμιση της Cardano, η οποία πιστεύεται ότι θα της δώσει στήριγμα στον ανταγωνισμό έναντι του δικτύου Ethereum. Μεταξύ άλλων θα προσφέρει τα λεγόμενα έξυπνα συμβόλαια, δηλαδή ψηφιακές συμφωνίες, γραμμένες σε κώδικα, που θα μπορούν να εκτελούνται χωρίς διαμεσολαβητή, εφόσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. 

Μία βασική διαφορά της πλατφόρμας Cardano είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται τόσο εντατικό mining (“εξόρυξη”)- τη διαδικασία για την οποία έχει επικριθεί έντονα το Bitcoin. Με τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των κρυπτονομισμάτων στην κλιματική αλλαγή να εντείνονται, το Ada προβάλλει ως ελκυστική εναλλακτική και έχει δει την αξία του να υπερδιπλασιάζεται σε λιγότερο επό έναν μήνα. Την Παρασκευή έκλεισε στα 2,85 δολάρια, σύμφωνα με την CoinDesk, γεγονός που σημαίνει ότι έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 90 δισ. δολαρίων. Είναι έτσι το τρίτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, βάσει χρηματιστηριακής αξίας, μένοντας πίσω μόνο από τα Bitcoin και Ether. 

Από τις αρχές του έτους έχει δει την αξία του να εκτινάσσεται σχεδόν 1.500%. Στο ίδιο διάστημα το Bitcoin καταγράφει κέρδη 67% και το Ether έχει ενισχυθεί 340%. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News