Business & Finance Σάββατο 28/08/2021, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ο τυφώνας Άιντα φέρνει «καταιγίδες» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η τιμή των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης λήξης Σεπτεμβρίου για το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ, «σκαρφάλωσε» σε υψηλό 32 μηνών.

Ο τυφώνας Άιντα φέρνει «καταιγίδες» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την πολιτεία της Λουιζιάνα ενόψει της άφιξης του τυφώνα Άιντα, από τα ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδος, ο οποίος αναμένεται να πλήξει τόσο την προαναφερόμενη πολιτεία όσο και τον Κόλπο του Μεξικού το βράδυ της Κυριακής.

Η έλευση ενός ακόμη καταστροφικού τυφώνα στην παραγωγικότερη περιοχή των ΗΠΑ όσον αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου από το χτύπημα του τυφώνα Σάλι πέρυσι τον Σεπτέμβριο, έχει στείλει τις τιμές των δύο εμπορευμάτων στα ύψη, την ώρα που παραμένει ζεστός ο καιρός και η ζήτηση από τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες διατηρείται ισχυρή.

Πιο συγκεκριμένα οι τιμές του πετρελαίου χθες Παρασκευή έκλεισαν την τρέχουσα εβδομάδα καταγράφοντας τα περισσότερα εβδομαδιαία κέρδη για διάστημα περισσότερο του ενός έτους.

Η τιμή του μπρεντ σημείωσε άνοδο 2,3% ήτοι 1,63 δολάρια, στα 72,70 δολάρια το βαρέλι, κλείνοντας την εβδομάδα υψηλότερα κατά 11%, ενώ εκείνη του αργού ενισχύθηκε κατά 2% ή 1,32 δολάρια, στα 68,74 δολάρια το βαρέλι, με τα εβδομαδιαία κέρδη να ανέρχονται στο 10%.

Την ίδια ώρα η τιμή των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης λήξης Σεπτεμβρίου για το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ, «σκαρφάλωσε» σε υψηλό 32 μηνών, ενισχυόμενη κατά 18,6 σεντς, ήτοι 4,4%, διαμορφούμενη στα 4,37 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), το υψηλότερο κλείσιμο από τον Δεκέμβριο του 2018 για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 17 σεντ στα 4,39 δολάρια ανά mmBtu. Στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, τα ΣΜΕ παράδοσης Σεπτεμβρίου κέρδισαν σχεδόν 14%, η μεγαλύτερη ανοδική μεταβολή από τον Οκτώβριο του 2020, όταν μια εβδομάδα νωρίτερα υποχώρησαν λιγότερο από 1%.

Παρά την αισθητή ανοδική μεταβολή της τιμής του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, εντούτοις παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ σε Ευρώπη και Ασία, όπου η τιμή των συμβολαίων διαπραγματεύεται υψηλότερα από τα 16 δολάρια ανά mmBtu.

Σύμφωνα με το Reuters, οι πετρελαϊκές εταιρείες χθες έκλεισαν το 59% της παραγωγής αργού στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς η ένατη καταιγίδα σε διάστημα δώδεκα μηνών προσεγγίζει  τα υπεράκτια πετρελαϊκά πεδία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γραφείο Ασφάλειας και Περιβαλλοντικής Επιβολής (BSEE). Την ίδια ώρα η παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 49%.

Οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου επιδίδονται σε αγώνα δρόμου να ολοκληρώσουν τις εκκενώσεις από τις υπεράκτιες πλατφόρμες στον Κόλπο, πριν ο τυφώνας χτυπήσει τη Λουιζιάνα.

Οι υπεράκτιες πλατφόρμες του Κόλπου του Μεξικού αντιπροσωπεύουν περί του 17% της παραγωγής αργού των ΗΠΑ, ενώ πάνω από το 45% της συνολικής διυλιστικής ικανότητας της χώρας βρίσκεται κατά μήκος της ακτής του Κόλπου.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αμερικανικές εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου αυξήθηκαν αυτήν την εβδομάδα κατά πέντε σε 410, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον κλάδο της ενέργειας Baker Hughes. Τον Αύγουστο, οι γεωτρήσεις πρόσθεσαν 25 νέες εξέδρες πετρελαίου, τις περισσότερες σε έναν μήνα από τον Ιανουάριο, επεκτείνοντας την αυξητική τάση στις πετρελαϊκές εξέδρες για δώδεκα διαδοχικούς μήνες για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2017. Αντιθέτως από τις αρχές Ιουλίου δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία γεώτρηση για φυσικό αέριο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News