Business & Finance Παρασκευή 27/08/2021, 23:09
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Εβδομάδα κερδών – Δυναμικό κλείσιμο λόγω Fed

Wall Street: Εβδομάδα κερδών – Δυναμικό κλείσιμο λόγω Fed

Θετικό ήταν το κλίμα στα αμερικανικά χρhματιτήριa έπειτα από τις ανακοινώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Fed Τζερόμ Πάουελ για μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων εντός του 2021. Αυτή τη στιγμή η τράπεζα διοχετεύει 120 δισ. δολάρια μηνιαίως για τhν αγορά ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να τονώσει την αμερικανική οικονομία.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 233 μονάδες ή άλλως κατά 0,6%. Ο S&P 500 κέρδισε 0,8% και ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ. Ο Nasdaq επίσης σκαρφάλωσε σε επίπεδα ρεκόρ κερδίζοντας 1,1%. Οι τρεις βασικοί δείκτες κλείνουν με κέρδη την εβδομάδα. Ο Dow είναι 0,9% υψηλότερα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 κατά 1,4% και ο Nasdaq κατά 2,5%.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς του αμερικανικού δημοσίου, η οποία ενισχύθηκε τις προηγούμενες ημέρες, υποχώρησε ελαφρώς έπειτα από τις διευκρινίσεις του Πάουελ. Ο κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι το επίτοκιο δανεισμού δεν θα αυξηθεί αμέσως μετά την χαλάρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας έλαβε ώθηση από τη Ford και την General Motors, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2%. Οι επιχειρήσεις ταξιδιών, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών, των εταιρειών κρουαζιερόπλοιων και των ξενοδοχείων, κινήθηκαν επίσης ανοδικά. Η μετοχή της Gap ενισχύθκε κατά περίπου 2% μετά από την ανακοίνωση των εσόδων της, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Ο επενδυτικός κόσμος παρακολουθούσε επίσης τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι οποίες φάνηκε πως επηρέασαν το κλίμα της σημερινής συνεδρίασης. «Η αβεβαιότητα δεν αρέσει στις αγορές και η αβεβαιότητα στο Αφγανιστάν είναι υψηλή και φαίνεται πως ενισχύεται», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Bod Doll, υψηλόβαθμο στέλεχος της Crossmark Global Investments.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News