Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 15:49
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Τι οδήγησε το σημερινό ράλι σε υψηλό Μαρτίου 

Με την εξασθένιση του κορωνοϊού το καλοκαίρι, οι τιμές φάνηκαν να ανακάμπτουν

Πετρέλαιο: Τι οδήγησε το σημερινό ράλι σε υψηλό Μαρτίου 

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου σκαρφάλωσε το πετρέλαιο σήμερα, μία ημέρα μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. 

Η συμμαχία με την ονομασία ΟΠΕΚ+ έφθασε στη συμφωνία ξεπερνώντας τις διαφωνίες που προέκυψαν στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας.
Ο ΟΠΕΚ+ προχώρησε σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πολύ μικρότερη από την αρχική συμφωνία που προέβλεπε οι υπάρχουσες περικοπές των 9,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα να περιορισθούν περίπου κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Έως την προγραμματισμένη συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, υπήρξε έντονος σκεπτικισμός αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΟΠΕΚ+, μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το οποίο επέφερε νέα περιοριστικά μέτρα από τις κυβερνήσεις και τα οποία είναι απειλητικά για τη ζήτηση των καυσίμων. 

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ είχαν συμφωνήσει στις άνευ προηγουμένου περικοπές τον Μάιο, στην ύστατη προσπάθειά τους να στηρίξουν τις τιμές, οι οποίες έφθασαν έως τα 16 δολάρια το βαρέλι τον Απρίλιο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊο, αλλά και ενός πολέμου των τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας. 

Με την εξασθένιση του κορωνοϊού το καλοκαίρι, οι τιμές φάνηκαν να ανακάμπτουν, προλειαίνοντας το έδαφος για τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+, να αποφασίσουν αύξηση της ημερήσιας παραγωγής. 

Τα σχέδια αυτά έμειναν στην άκρη μετά τη δεύτερη έξαρση του κορωνοϊού κι έτσι χθες αποφασίσθηκε η αύξηση αυτή να είναι κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. 

Σήμερα οι τιμές έχουν ακολουθήσει την ανιούσα με το μπρεντ να έχει σκαρφαλώσει πλησίον των 50 δολαρίων το βαρέλι στα 49,86 δολάρια, με την τιμή του αργού ενδοσυνεδριακά να έχει ανέλθει στα 46,68 δολάρια το βαρέλι, ένα υψηλό από τις αρχές Μαρτίου.

Στη σημερινή αναρρίχηση των τιμών υπάρχει εξήγηση. Όπως αναφέρει ο Τζιοβάνι Σταουνόβο αναλυτής εμπορευμάτων στην UBS, όπως και με τις μετοχές τα θετικά αποτελέσματα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν δημιουργήσει προσδοκίες, ότι η ζωή θα επανέθει σε κανονικούς ρυθμούς και κατ’ επέκταση θα αυξηθούν οι μετακινήσεις, όποτε και η ζήτηση των καυσίμων. 

Παράλληλα όσο το δολάριο παραμένει υπό πίεση, το πετρέλαιο που διαπραγματεύεται σε αμερικανικό νόμισμα θα συνεχίσει να ευννοείται. 

Η UBS αναμένει ότι η τιμή του αργού τον ερχόμενο Μάρτιο θα πέσει στα 45 δολάρια, ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2021 εκτιμάει ότι θα ξεπεράσει τα 57 δολάρια το βαρέλι. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News