Business & Finance Δευτέρα 23/08/2021, 23:08
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Nasdaq – Ράλι για τις φαρμακευτικές εταιρείες

Άνοδος 215 μονάδων για τον Dow Jones

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Nasdaq – Ράλι για τις φαρμακευτικές εταιρείες

Ανοδικά τερμάτισαν στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την πλήρη αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 215 μονάδες ή κατά 0,6%, τερματίζοντας στις 35.335 μονάδες. Κατά 0,85% αυξήθηκε και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 4.479 μονάδες.

Από την πλευρά του, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 1,55% και έκλεισε στις 14.942 μονάδες, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Στο ταμπλό, όπως προαναφέρθηκε, το ενδιαφέρον εστίασε στις φαρμακευτικές μετοχές, με τις Pfizer και BioNTech να εκτινάσσονται κατά 2,9% και κατά 9%, αντίστοιχα, στον απόηχο της απόφασης του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για πλήρη έγκριση του εμβολίου.

Κατά 6% αυξήθηκε και η μετοχή της Moderna, ενώ η μετοχή της Trillium Therapeutics σημείωσε «άλμα» κατά 189%, μετά την είδηση περί εξαγοράς από την Pfizer έναντι 2,26 δισ. δολαρίων. 

Σε θετικό έδαφος τερμάτισε και ο ταξιδιωτικός κλάδος, ο οποίος έλαβε ώθηση από την έγκριση του εμβολίου, με τις μετοχές των Delta – American Airlines να τερματίζουν άνω του +2%. Κατά 4% αυξήθηκαν, επίσης, οι μετοχές των εταιριών κρουαζιέρας Carnival – Norwegian Cruise Lines. 

Στο μεταξύ, οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν στο επίκεντρο της προσοχής την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ετοιμάζεται να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εντός του 2021, αποσύροντας την φθηνή ρευστότητα από τις αγορές.

Αυτή την εβδομάδα, εξάλλου, αναμένεται και το καθιερωμένο τραπεζικό συμπόσιο στο Jackson Hole, όπου οι αξιωματούχοι της Feferal Reserve δεν αποκλείεται να δώσουν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας.

Το συμπόσιο θα λάβει χώρα ψηφιακά την Πέμπτη και την Παρασκευή, με το «παρών» να δίνει και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος στις επόμενες αποφάσεις της Fed καλείται να λάβει υπόψη και τις ανησυχίες για την αναζωπύρωση της πανδημίας. 

Σε επίπεδο μήνα, μέχρι στιγμής, ο S&P 500 ενισχύεται σωρευτικά κατά 1,1%, ενώ ο Dow Jones ακολουθεί στο +0,5% και ο Nasdaq στο +0,3%. «Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ένας ευμετάβλητος μήνας. Φέτος δεν υπήρξε διαφορά, με τους επενδυτές να έχουν πολλαπλές πηγές ανησυχίας» εξηγεί ο Rod von Lispey, αναλυτής της UBS.

H άνοδος των κρουσμάτων Covid, το χάος στο Αφγανιστάν και η επιστροφή των Ταλιμπαν, όπως και η προοπτικη απόσυρσης της φθηνής ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα αποτελούν τους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι διαμορφώνουν την εικόνα της αγοράς.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News