Business & Finance Κυριακή 22/08/2021, 21:20
ΑΓΟΡΕΣ

Αλλάζει η ρότα για τις μετοχές των αναδυόμενων – Γίνονται ξανά ελκυστικές

Αλλάζει η ρότα για τις μετοχές των αναδυόμενων – Γίνονται ξανά ελκυστικές

Στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών ποντάρουν τώρα οι επενδυτές μετά από μία δεκαετία χαμηλών αποδόσεων που τις οδήγησε κοντά σε χαμηλό 20ετίας. 

Η Goldman Sachs, η Bank of America και η Lazard Asset Management αναμένουν άνοδο για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να επωφεληθούν των χαμηλών αποτιμήσεων. Νότιος Αφρική, Ρωσία και Βραζιλία αποτελούν το μεγαλύτερο «στοίχημα» των επενδυτών, παρότι τα μέτρα καταστολής που έχει λάβει το Πεκίνο σε μία σειρά από τομείς εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στις ασιατικές μετοχές. 

Τη δεκαετία που ακολούθησε την χρηματοπιστωτική κρίση, ο δείκτης MSCI για τις αναδυόμενες αγορές ενισχύθηκε μόλις 8% την ώρα που ο αντίστοιχος δείκτης για τις ανεπτυγμένες υπερδιπλασιάστηκε. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας από το άνω του 10% το 2010 στο 6% έως το τέλος της δεκαετίας. 

 

Emerging-market stocks approach a 20-year low versus developed nations shares
  

Μετά ήρθε η πανδημία. Ενώ οι μετοχές ανέκαμψαν σημαντικά από το ναδίρ του Μαρτίου του 2020, αυτές των αναδυόμενων υποχώρησαν ξανά. Ο δείκτης MSCI για τις ανεπτυγμένες αγορές έχει ανακάμψει 14% από τις αρχές του 2021, ενώ των αναδυόμενων αγορών έχει υποχωρήσει 5%. Ομως αυτό αναμένεται να αλλάξει τους επόμενους μήνες, καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κερδίζει συνεχώς έδαφος, ο πληθωρισμός κλιμακώνεται και οι τιμές πρώτων υλών παραμένουν αυξημένες, με στήριγμα τα προγράμματα υποδομών σε ΗΠΑ και Κίνα. 

Ηδη, υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής. Η ροή κεφαλαίου προς τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής έχει αυξηθεί σημαντικά από το Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στις μετοχές αξίας, σύμφωνα με την BofA. 

 

EM stocks are at the cheapest relative to DM in 15 years
  

Επίσης, ενώ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των αναδυόμενων αγορών υστερεί έναντι του αντίστοιχου των ανεπτυγμένων μέχρι στιγμής στη διάρκεια του 2021, αυτό αναμένεται ότι θα αρχίσει να αλλάζει σύντομα, πιθανόν από το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα αρχίζει να επιβραδύνεται στις ανεπτυγμένες οικονομίες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News