Business & Finance Κυριακή 22/08/2021, 19:35
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Σε ελεύθερη πτώση η τιμή χαλκού και σιδηρομεταλλεύματος τον Αύγουστο

Σε ελεύθερη πτώση η τιμή χαλκού και σιδηρομεταλλεύματος τον Αύγουστο

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν αυτό το μήνα οι τιμές του χαλκού και του σιδηρομεταλλεύματος, εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση, ειδικά από την Κίνα, καθώς συνεχίζεται η κρίση του κορωνοϊού, σε μία εξέλιξη που εγείρει ερωτήματα για το εάν η τιμή των βιομηχανικών μετάλλων θα μπορέσει να επιστρέψει στα υψηλά φετινά επίπεδα. 

Η τιμή σιδηρομεταλλεύματος βούλιαξε 26% τον Αύγουστο, κινούμενη λίγο πιο πάνω από τα 156 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθούν από τον Φεβρουάριο. Η τιμή του χαλκού υποχώρησε αντίστοιχα περισσότερο από 8%, στα 4.111 δολαρια, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τεσσάρων μηνών. 

Η καθοδική αυτή τροχιά λαμβάνει χώρα αφότου οι τιμές των μετάλλων είχαν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020. Η επανεμφάνιση όμως των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μετά τη μετάλλαξη Δέλτα εγείρει νέες ανησυχίες για τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Η άνοδος των τιμών βιομηχανικών μετάλλων αποδίδεται στη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας η οποία αύξησε εντυπωσιακά τη ζήτηση. Πόσο αυτό θα συνεχιστεί είναι το ερώτημα που απασχολεί τώρα τους περισσότερους αναλυτές. 

Για το σιδηρομετάλλευμα, η Bank of America υπογράμμισε αυτή την εβδομάδα ότι οι τιμές έχουν ήδη φθάσει στην κορύφωσή τους, εν μέρει καθώς η προσφορά συμβαδίζει με τη ζήτηση. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι η παραγωγή χάλυβα στην Κίνα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας. Να σημειωθεί ότι το σιδηρομετάλλευμα, όπως και ο χαλκός, αποτελούν βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή χάλυβα. Ο όγκος παραγωγής του στα 2 δισ.τόνους και ο όγκος εξαγωγών στα 1,5 δισ.τόνους καθιστούν το σιδηρομετάλλευμα το τρίτο πιο σημαντικό εμπόρευμα από πλευράς παραγωγής μετά το αργό και τον άνθρακα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ενωση Χαλυβουργιών. 

Την ίδια στιγμή, στρατηγικοί αναλυτές της BofA επικαλούνται την επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης της παραγωγής των βασικών βιομηχανικών μετάλλων, καθώς η ζήτηση τείνει να περιοριστεί με την αναζωπύρωση του ιού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News