Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 16:39
BUSINESS & FINANCE

Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Πρoς νέα μέτρα η κεντρική τράπεζα

Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Πρoς νέα μέτρα η κεντρική τράπεζα

Απαγοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Τουρκίας τον Νοέμβριο, ο οποίος παρέμεινε σε διψήφια ποσοστά, ασκώντας περαιτέρω πίεση στην κεντρική τράπεζα για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 14% σε ετήσιο επίπεδο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου έτους. Μάλιστα, διαμορφώθηκαν σε επίπεδα πολύ υψηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών (12,7%).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο δείκτης τιμών παραγωγού εκτινάχθηκε στο 23%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019. 

Πού αποδίδεται ο υψηλός πληθωρισμός

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα απογοητευτικά στοιχεία του Νοεμβρίου αντανακλούν τη βαθιά υποχώρηση της αξίας του τουρκικού νομίσματος κατά τη διάρκεια του τριμήνου Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Άλλωστε, μόνο τον Οκτώβριο, το τουρκικό νόμισμα απώλεσε το 7,5% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη νομισματική κρίση του 2018.

Και νέα αύξηση επιτοκίων (;)

Οι καθοδικές τάσεις στη λίρα ανακόπηκαν μόλις τον προηγούμενο μήνα, όταν η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε γενναία αύξηση των επιτοκίων, από 10,75% στο 15%, σε μια κίνηση η οποία υποδηλώνει την αλλαγή στρατηγικής εκ μέρους της Άγκυρας.

Είχε προηγηθεί, μάλιστα, η αντικατάσταση τόσο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας όσο και του υπουργού Οικονομικών, οι οποίοι πλήρωσαν το μάρμαρο για την αποτυχημένη πολιτική των σταθερών -μέχρι τον Οκτώβριο- επιτοκίων. 

Η ζημιά, όμως, έχει ήδη γίνει, καθώς οι ετήσιες απώλειες της τουρκικής λίρας αγγίζουν το 25%, παρά την άνοδο κατά 6,7% των τελευταίων εβδομάδων. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται η λήψη νέων συμβατικών μέτρων από την κεντρική τράπεζα, όπως η περαιτέρω αύξηση του βασικού επιτοκίου. 

moneyreview με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News