Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 11:07
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Η σκιά των κυρώσεων πιέζει τη λίρα

Τουρκία: Η σκιά των κυρώσεων πιέζει τη λίρα

Η είδηση ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ συμπεριέλαβε την επιβολή κυρώσεων στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες για το πυραυλικό σύστημα των S-400 κλόνισε την τουρκική λίρα. Η προοπτική νέων εντάσεων στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον όταν θα αναλάβει κι επισήμως το Τζο Μπάιντεν στην προεδρία επισκιάζει το τουρκικό εθνικό νόμισμα, σε μια εποχή που η οικονομία της γείτονος «λυγίζει» υπό το βάρος των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Η τελική εκδοχή του νομοσχεδίου, ύψους 740 δισ. δολαρίων, για τις αμυντικές δαπάνες υποχρεώνει τον Λευκό Οίκο να επιλέξει από μια λίστα κυρώσεων για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, καθώς οι ΗΠΑ κρίνουν ότι το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα είναι ασύμβατο με τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, που αποχωρεί τον επόμενο μήνα από τον Λευκό Οίκο, έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν 60 ετών.

Η απειλή επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας επισκιάζει τη λίρα, που υποχωρούσε 0,4% στα 7,808 έναντι του δολαρίου. Η λίρα, η οποία στη διάρκεια του 2020 είχε υποχωρήσει σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά, έχει χάσει περίπου το ένα-τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Η επιβολή κυρώσεων θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία που ήδη προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην επιβράδυνση της δραστηριότητας εξαιτίας του κορωνοϊού, τον διψήφιο πληθωρισμό και τα σχεδόν «αφανισμένα» συναλλαγματικά διαθέσιμα στις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να αναχαιτίσει την κατρακύλα της λίρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News