Business & Finance Παρασκευή 13/08/2021, 19:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Γράφουν ιστορία με τα δέκα διαδοχικά υψηλά ρεκόρ

Το σημερινό «ντελίριο» έχει μεταδοθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου

Ευρωπαϊκές μετοχές: Γράφουν ιστορία με τα δέκα διαδοχικά υψηλά ρεκόρ

Στις δέκα συνεδριάσεις επέκτειναν τις διαδοχικές καταρρίψεις των ιστορικών τους υψηλών ρεκόρ οι ευρωπαϊκές μετοχές, κάτι που τελευταία φορά το είχαν επαναλάβει το 1999 (ήταν και η μοναδική), μετά και τα σημερινά κέρδη που σημείωσαν. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0,21% στις 475,82 μονάδες. 

Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο τα έχει παρασύρει ένα ανοδικό «τσουνάμι» καθώς τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ καταρρίπτονται σαν ντόμινο. 

Στην Ευρώπη ο DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 16.000 μονάδες, ωστόσο έκλεισε στις 15.977,44 μονάδες με άνοδο 0,25%, επίπεδο που συνιστά ιστορικό ρεκόρ για κλείσιμο και είναι το τρίτο διαδοχικό στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας για τον γερμανικό δείκτη. 

Στο χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,20% και άγγιξε τις 6.896,04 μονάδες, «σκαρφαλώνοντας» στο υψηλότερο επίπεδό του σε σχεδόν 21 έτη, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο προσθέτοντας 0,36% αναρριχήθηκε σε υψηλό από τον Σεπτέμβριο του 2008.  

Το σημερινό «ντελίριο» έχει μεταδοθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, καθώς σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ ανήλθαν τόσο ο MSCI All Country ο δείκτης που μετρά τις μετοχές από 50 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όσο και τα χρηματιστήρια σε Αυστραλία και σε Ινδία. 

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιούλιο όταν σε μηνιαία βάση ανέκοψε ταχύτητα στο 0,5% από 0,9% τον Ιούνιο, μετρίασε έως εξάλειψε τις ανησυχίες ότι η Fed θα αποσύρει νωρίτερα τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. 

Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα, τα εταιρικά αποτελέσματα για το β΄ τρίμηνο του 2021 και στις δύο πλευρές, διατήρησαν την αισιοδοξία ότι οι μαύρες ημέρες από την πανδημία του κορωνοϊού στα ύψη αποτελούν παρελθόν. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News